Članak

KANTONALNI SUD

Hadžibajriću još tri mjeseca pritvora

Hadžibajrić je u pritvoru od maja ove godine, kada je uhapšen zajedno sa sekretarkom Općine Almom Destanović, kao i još četiri osobe, u sklopu akcije "Start".

(Patria) - Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), Vijeće Kantonalnog suda za još tri mjeseca produžilo je pritvor bivšem načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimu Hadžibajriću, potvrđeno je iz Suda za Faktor.

Hadžibajrić je u pritvoru od maja ove godine, kada je uhapšen zajedno sa sekretarkom Općine Almom Destanović, kao i još četiri osobe, u sklopu akcije "Start".

Na teret su im stavljena krivična djela organizovanog kriminala, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

"Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka", saopšteno je neposredno nakon hapšenja iz Tužilaštva KS.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je, kako se navodi, primio mito u iznosu od 150.000 KM.

#IbrahimHadžibajrić #KantonalniSudSarajevo #Načelnik #OpćinaStariGrad #Pritvor #sarajevo #TužilaštvoKS #BiH