Članak

TRAŽE PREKID SUKOBA

Jordan opozvao ambasadora iz Izraela zbog rata u Pojasu Gaze

(Patria) - Jordan je objavio da je povukao svog ambasadora iz Izraela u znak protesta zbog bombardovanja Gaze, rekavši da su napadi Izraela ubili nevine i izazvali humanitarnu katastrofu, javio je Reuters.

Ambasador bi se vratio u Tel Aviv samo ako Izrael zaustavi svoj rat u enklavi i okonča „humanitarnu krizu koju je izazvao“, rekao je ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

„Ovim se želi izraziti stav Jordana koji odbacuje i osuđuje izraelski rat u Gazi koji ubija nevine i uzrokuje humanitarnu katastrofu bez presedana“, rekao je Safadi i dodao da je odluka donesena i zbog toga što je Izrael uskraćivao Palestincima hranu, vodu i lijekove.

Izraelskom ambasadoru u Jordanu, koji je otišao prije dvije sedmice usred protesta, dozvoljeno je da se vrati samo pod istim uslovima, rekao je ministar.

Izrael je rekao da žali zbog odluke jordanske vlade, dodajući da je bila fokusirana na vođenje rata protiv Hamasa nakon krvavog napada u kojem su ubijene stotine Izraelaca. Jordan je pojačao diplomatske napore kako bi izvršio pritisak na Izrael da okonča rat, koji je donio „opasne rizike“ širenja sukoba po regionu i prijetnje globalnom miru, rekao je Safadi.

Sukob je izazvao dugogodišnje strahove u Jordanu, gdje živi velika populacija palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, da bi širi sukob dao Izraelu priliku da Palestince protjera sa Zapadne obale. Jordan, koji dijeli granicu sa Zapadnom obalom, apsorbovao je većinu Palestinaca koji su pobjegli ili su protjerani iz svojih domova kada je Izrael stvoren.

Kralj Abdulah je u srijedu rekao da izraelsko „vojno i sigurnosno rješenje“ protiv Palestinaca neće uspjeti, dodajući da su jedini put ka pravednom i sveobuhvatnom arapsko-izraelskom miru pregovori koji vode ka rješenju dvije države.

Mnogi Jordanci organizovali su svakodnevne proteste pozivajući vlasti da zatvore izraelsku ambasadu i raskinu nepopularni mirovni sporazum između Izraela i Jordana iz 1994. godine.

Glavna opozicija predvođena Muslimanskim bratstvom pozvala je na proteste širom zemlje u petak u znak podrške Hamasu, koji sada uživa široku popularnost među mnogim Jordancima.

#Izrael #Jordan #Svijet