Članak

BLISKI ISTOK

Jordan traži od SAD da rasporede rakete protivvazdušne odbrane Patriot

(Patria) - Američki saveznik Jordan zatražio je od Washingtona da rasporedi sisteme protivvazdušne odbrane Patriot za jačanje granične odbrane u vrijeme pojačanih regionalnih tenzija i sukoba, rekao je u nedjelju glasnogovornik vojske te zemlje, prenio je Reuters.

„Zamolili smo američku stranu da pomogne u jačanju našeg odbrambenog sistema raketnim sistemima protivvazdušne odbrane Patriot“, rekao je za državnu televiziju brigadni general Mustafa Hiyari, portparol jordanske vojske.

Američki projektili Patriot bili su stacionirani tamo 2013. godine, nakon pobune u susjednoj Siriji jer se Jordan bojao da bi se rat mogao preliti i zapaliti regionalni sukob.

Hiyari je negirao izvještaje društvenih medija da Pentagon koristi jordanske baze za transport neke opreme i oružja iz svojih skladišta u Izrael. Pentagon je koristio jordanske vojne instalacije posljednjih mjeseci, međutim, kako je
Washington jačao svoju vojnu poziciju u regiji, kažu zapadne diplomate.

Sjedinjene Države su posljednjih sedmica poslale značajnu količinu pomorske snage na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona, njihove brodove za podršku i dodale hiljade vojnika u regionu. Jordan ima stotine američkih instruktora u i jedab je od rijetkih regionalnih saveznika koji održavaju opsežne vježbe s američkim trupama tokom cijele godine. Jordanska vojska jedan
je od najvećih primatelja stranih vojnih sredstava Washingtona i iznosi stotine miliona dolara.

Kraljevstvo je također zatražilo dodatnu pomoć za borbu protiv bespilotnih letjelica koje se koriste u ratu protiv droge duž granice sa Sirijom, za šta Amman okrivljuje proiranske milicije koje imaju vlast u južnoj Siriji.

„Dronovi su postali prijetnja na svim našim frontovima“, rekao je portparol vojske Hiyari.

Od početka sirijskog sukoba 2011. godine, Washington je potrošio stotine miliona dolara kako bi pomogao Amanu da uspostavi razrađen sistem nadzora poznat kao Program granične sigurnosti, kako bi zaustavio infiltraciju militanata iz Sirije i Iraka.

#Jordan #Patriot #SAD #Svijet