Članak

AGRESIJA

Zelenskiy obećava borbu protiv Rusije, ukrajinski zvaničnici sigurni da američka pomoć Kijevu neće prestati

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u govoru objavljenom u nedjelju da ništa neće oslabiti borbu njegove zemlje protiv Rusije, dan nakon što je američki Kongres usvojio nacrt zakona o zaustavljanju finansiranja koji izostavlja pomoć Ukrajini, javio je Reuters.

Ministar odbrane Rustem Umerov je odvojeno rekao da je dobio uvjeravanja o daljoj vojnoj pomoći u telefonskom razgovoru s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom.

„Sekretar Austin me je uvjeravao“ napisao je u objavi na X-u, platformi ranije poznatoj kao Twitter, koristeći zastave umjesto imena zemalja, da će se američka podrška Ukrajini „nastaviti“ i da će ukrajinski „ratnici i dalje imati jaku podrška na bojnom polju.“

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kijev radi sa svojim američkim partnerima kako bi osigurao da nova odluka o budžetu uključuje sredstva za zemlju, te da je podrška SAD-a ostaje netaknuta.

Zelenskiy, u snimljenom govoru povodom praznika Dana branitelja, nije se direktno osvrnuo na glasanje u Kongresu, ali je ponovio svoju odlučnost da se bori do pobjede.

Niko ne može „ugasiti“ stabilnost, izdržljivost, snagu i hrabrost Ukrajine, rekao je, ponavljajući ukrajinski glagol koji se često koristi za nestanke struje uzrokovane ruskim napadima. Dodao je da će Ukrajina tek na dan pobjede prestati sa otporom i borbom.

„Dok mu se svakim danom približavamo, kažemo: „Borićemo se koliko god bude potrebno.“

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju da su se republikanci obavezali da će pružiti pomoć Ukrajini putem odvojenog glasanja i da se američka podrška ne može prekinuti „ni pod kojim okolnostima“.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko također je u komentarima na Facebooku pokušao uvjeriti Ukrajince o budućoj podršci SAD-a, ističući da prethodno odobrena sredstva neće biti uskraćena.

„Podrška Ukrajini ostaje nepokolebljivo jaka u američkoj administraciji, u obje stranke i u
vijećnicama američkog Kongresa, i što je najvažnije, među američkim narodom", napisao je.

#JoeBiden #podrška #SAD #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet