Članak

SNB

Švicarska centralna banka 2023. završila u minusu

Banka tako ni u ovoj godini neće isplatiti dividendu dioničarima, saveznoj državi i kantonima.

(Patria) - Švicarska centralna banka (SNB) potvrdila je danas da je u 2023. poslovala s gubitkom, pridruživši se grupi centralnih monetarnih institucija vodećih ekonomija koje su podignute kamatne stope gurnule u minus.

SNB je saopštio da je lani poslovao s gubitkom od 3,2 milijarde švicarskih franaka (3,34 milijarde eura).

Minus je ipak znatno manji nego u 2022., kada je zbog pada vrijednosti portfelja dionica i obveznica iznosio čak 132,5 milijardi franaka i bio najveći otkada je SNB osnovan.

U 2023. Švicarska centralna banka bilježila je na pozicijama u stranoj valuti prihod od četiri milijarde franaka, nakon gubitka od 131,4 milijarde franaka u 2022.

Uteg im je lani bio jači franak, uz gubitak povezan s valutnim tečajevima od 58 milijardi franaka.

Prihod od zlatnih rezervi iznosio je 1,7 milijardi franaka i bio je više nego četiri puta veći nego u prethodnoj godini.

SNB je ubilježio i 1,4 milijarde franaka prihoda od hitnog kredita za spašavanje posrnulog Credit Suissea.

Prevagnuo je ipak neto gubitak od 8,5 milijardi franaka na pozicijama u domaćoj valuti, više nego osam puta veći nego u 2022., budući da je SNB u sklopu postrožene monetarne politike radi obuzdavanja inflacije komercijalnim bankama plaćao veće kamate na prekonoćne depozite.

Banka tako ni u ovoj godini neće isplatiti dividendu dioničarima, saveznoj državi i kantonima.

SNB se negativnim rezultatom u 2023. pridružio Evropskoj centralnoj banci (ECB), njemačkom Bundesbanku i američkom Fedu, koji su zbog podignutih kamatnih stopa lani poslovali s minusom od 7,9 milijardi eura, odnosno 21,6 milijardi eura i 114,3 milijarde dolara.

#Švicarska ##banka #Biznis #ekonomija

Following the tragic loss of my husband, a U.S. citizen, to a heart attack caused by a scammer, I was able to recover my Bitcoin through the help of Brunoe Quick Hack.
Seeking assistance from brunoequickhack AT DOT Gmail Com in the cyber domain proved fruitful as we successfully recovered the funds for myself and my children. The sorrow of my husband's untimely demise due to scammers remains a poignant memory. I stand firm against scammers and urge everyone to rally together in seeking retribution. Join our cause by reaching out on WhatsApp at +1 (705) 7842-635.