Članak

Tužilaštvo kao 'ništa ne zna': U Vlasenici novi pritisci na povratnike, svjedoci naprasno odustaju od svjedočenja u slučaju Kraljević!

Kažem, bio je ovo pokušaj zastrašivanja povratnika, jer u kasnijem periodu sve će istrage biti obustavljene, ali strah i danas postoji.

Piše: A.Čorbo-Zećo


Nisam se iznenadila kada mi je nedavno jedan, inače dobro informisani kolega, u razgovoru kazao kako je zboravio na akciju Ruben, provedenu u Republici srpskoj 2015. kada je uhapšena 31 osoba zbog sumnje da su planirali terorističke aktivnosti na institucije Rs-a i njene predstavnike!?

Nisam iznenađena, jer već odavno politika je povratnike prepustila same sebi, pa shodno nametnutim temama i kolege novinari iz sjećanja brišu te namještene slučajeve, kojih se još sjećaju uplašene porodice.

Kažem, bio je ovo pokušaj zastrašivanja povratnika, jer u kasnijem periodu sve će istrage biti obustavljene, ali strah i danas postoji.

On je danas još veći nakon napada na povratnike u selu kod Višegrada  gdje su teške tjelesne povrede zadobili Fadil i Ajša Memišević.

Njih je napao 36-godišnji Bojan Prodan, a zbog razbojništva i brutalnog premlaćivanja dvoje starijih osoba u selu Omeragići ubrzo je i uhapšen.

Upoređujem ove dvije priče, jer slijedi i nastavak, a ima veze i sa izmišljenom akcijom Ruben, ali I činjenicom da neriješeni slučajevi, činjenica da je narušen nacionalni balans u institucijama Rs-a jedan od glavnih razloga zašto se napadi na povratnike kontinuirano dešavaju i zašto se iživljavanje institucija nad povratnicima ne sankcioniše.

Samir Okić bio je jedan od uhapšenih Bošnjaka u akciji MUP-a Rs 'Ruben' pušten je na slobodu, naknadno će dobiti dopis o obustavi istrage.

Te 2015. godine MUP Rs-a u njegovim štalama dizao je podove, premetao sijeno u potrazi za nepostojećim oružjem, danas 2023. godine u iste štale dolazi inspekcija!? Komunalna policija zaprimila je prijavu o 'smradu iz štala' te se zaputila i napravila zapisnik.

Mogli su utvrditi da zaista postoje četiri štale te da su smještene u trećoj zoni, gdje je i dozvoljena gradnja pomoćnih objekata.

Bez ikakvog adekvatnog zaključka, osim taksativno poredanih činjenica napravljen je zapisnik s kojim se složio i Okić uz opasku da iz objekata ne dopire nikakav smrad, jer se sve drži uredno, a da se na proljeće đubre izvozi na njive.

„Ovo i jesam shvatio kao novi pritisak“, kazao je Okić za Patriju.

Nije nepoznat osjećaj pritiska u općini Vlasenica, posebno nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine u Vlasenici, a među optuženima je i aktuelni načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević zvani Mićo.

Tako je zaštićeni svjedok pod pseudonimom VS-6 odbio dati iskaz protiv nekadašnjih policijskih rukovodilaca Stanice javne sigurnosti u Vlasenici, koji su optuženi za zločine u ovom gradu.
Tužilac Seid Marušić naveo je da je razgovarao sa svjedokom i da on i dalje odbija svjedočiti, te da mu nije naveo razloge zbog kojih je tako odlučio.
“Svjedok mi je pisao da želi svjedočiti, zaista ne znam kako je preko noći promijenio mišljenje“, rekao je tužilac.

Kao i uvijek krug se zatvara upravo na Tužilaštvu BiH, koje bi svakako moralo znati razloge, a prema saznanjima Patrije o ovim pritiscima ranijih godina upoznat je i upravo tužilac Marušić, koji očito tada prijave nije smatrao ozbiljnim, danas kada mu svjedoci odustaju, on tvrdi da ne zna razloge toga. 
 

#BiH #AminaČorboZećo #Povratnici #MićoKraljević