Članak

Ekshumacija u Vlasenici, pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Zaposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

VLASENICA, (Patria) - U općini Vlasenica po nalogu Tužilaštva BiH provodi se ekshumacija. Pronađeni su nekompletni ostaci jednog tijela, a potraga se nastavlja. 

Na lokalitetu Jelenik-Jelovačka česma, u opštini Vlasenica, provodi se ekshumacija koju po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije, koordiniše istražilac Tužilaštva BiH.

- Ekshumacija je započela danas a pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jednog lica, kao i djelovi odjeće i obuće  te lični dokumenti. Najvjerovatnije da je riječ o primarnoj grobnici, a potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana. Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtve putem analize DNK uzorka.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih lica koordiniše istražilac Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su prisutni predstavnici Instituta za nestala lica BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici PS Vlasenica koji obezbjeđuju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Zaposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

#BiH