Članak

U Češkoj dolijao plaćeni ubica Čaba Der, u Sarajevu uhapšen 2017. godine

U aprilu 2018. godine izašao iz KPZ Zenica i dobio zabranu ulaska u BiH pet godina.

Čaba Der (39) plaćeni ubica koji je osumnjičen da je u beogradskom naselju Banovo brdo 5. januara ove godine ubio Nebojšu Markovića, uhapšen je u Češkoj, javlja Blic. Marković nije bio povezivan sa bilo kakvim kriminalnim radnjama, niti je imao dosije u policiji, zbog čega se smatra da je Čaba ubio pogrešnog čoveka, te da je prava meta bio Aleksandar Š. koji živi u istoj zgradi kao i Marković.

Republika Srbija će zatražiti ekstradiciju osumnjičenog D. Č. kako bi, za krivično djelo za koje se sumnjiči, bio procesuiran u toj zemlji. Za osumnjičenim D. Č. je više država raspisalo međunarodne potjernice i evropske naloge za hapšenje.

Der Čaba je Srbin sa najviše crvenih potjernica. On je za pet mjeseci ubio tri osobe, a za njim su tragale policije iz Srbije, Mađarske i Holandije.

On je prošlog juna u jednom italijanskom restoranu u Holandiji likvidirao Hrvata Ivana Serdarušića (62), kontroverznog biznismena koji je učestvovao u švercu 100 kilograma kokaina. U javnost je izašao snimak kamera za video nadzor na kojima se vidi kako Čaba ulazi u restoran i Serdarušiću iz pištolja sa prigušivačem puca u glavu naočigled brojnih gostiju. Holandski mediji ubijenog Serdarušića povezali su sa lokalnim kriminalnim grupama, uz napomenu da nije bio visoko rangiran u amsterdamskom podzemlju, ali se vjerovalo da je njegova likvidacija povezana sa sumnjivim poslovima.

Za Derom je i mađarska policija raspisala potjernicu jer ga sumnjiče za likvidaciju biznismena Lasva V. 20. septembra prošle godine u Budimpešti, nepuna dva mjeseca nakon ubistva u Amsterdamu. On je biznismena ubio na parkingu u Budimpešti tako što ga je primorao da klekne i pucao mu u glavu.

Čaba Der je u septembru 2017. godine uhapšen u Sarajevu zajedno sa Markom Gojčevićem iz Bara. Policija je kod njih tada pronašla oružje sa prigušivačima i veću količinu novca. Kako su tada tvrdili, oružje su imali radi lične sigurnosti. 

Gojčević i Der su osuđeni na sarajevskom Općinskom sudu na po godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Iako se sumnjalo da su u Sarajevo došli izvršiti likvidaciju to tokom istrage nije potvrđeno.

U aprilu 2018. godine obojica su puštena iz KPZ Zenica i protjerani iz BiH sa zabranom ulaska pet godina. 

#Region