Članak

Dok Vlada FBiH stopira imenovanje UO KCUS-a raspisuje konkurs za generalnog direktora

Konkurs za imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu raspisuje se najkasnije tri mjeseca prije isteka tekućeg mandata direktora.

Piše: Amra Varatanović

Konkurs za imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu raspisuje se najkasnije tri mjeseca prije isteka tekućeg mandata direktora i bit će otvoren najmanje petnaest dana od dana objavljivanja u sredstvima javnog informiranja, navodi se u Statutu KCUS-a. Odluku o raspisivanju konkursa donosi Upravni odbor. 

Kako saznaje Novinska agencija Patria u toku je priprema teksta konkursa za izbor generalnog direktora iako su promijenjena dva člana Upravnog odbora KCUS-a ispred suosnivača Kantona Sarajevo još krajem avgusta ali do danas to imenovanje nije razmatrano na sjednici Vlade FBiH. Vlada KS je imenovala prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika i Belmu Kapo kao člana umjesto Jasmina Kapetanovića (predsjednik) i Dželaludina Junuzovića. Upravo u ovom međuprostoru kada ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić ne stavlja to imenovanje na dnevni red Vlade FBiH, sadašnji UO želi raspisati konkurs za izbor generalnog direktora KCUS-a. Ni urgencije Ministarstva zdravstva KS da federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) stavi imenovanje na dnevni red sjednice Vlade nisu dale rezultat te je promjena predsjednika UO i jednog člana stopirana. 

Podsjećamo, početkom januara 2016. godine UO je izabrao Sebiju Izetbegović za generalnu direktoricu, a bila je i jedini kandidat. Prema Statutu direktor može biti još jednom reizabran. Za provedbu konkursa Upravni odbor formira Konkursnu komisiju.

Prema informacijama koje ima Patria i Unsko-sanski kanton će predložiti nove članove UO. No, ukoliko Vlada FBiH i to imenovanje zaustavi jasno je da se ostavlja prostor za reizbor Sebije Izetbegović. 

U Upravnom odboru Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu koji je imenovan u januaru 2017. godine su i: Teufik Orahovac, Amer Ovčina, Feriha Hadžagić-Čatibušić, Samir Muminović, Harun Šestić, Nusret Popović, Dalibor Kolak, Amra Karić i Ankica Kolar-Jurčević. 

#BiH