Članak

Koronu ćemo izgleda preživjeti, ali ne i ovakav zdravstveni sistem!

Sjetim se proizvodnje gotovo 100.000 boca raznih vrsta infuzionih otopina

Piše Amina Čorbo-Zećo


„Gledam, slušam i čitam kako se pojedine institucije, ustanove i pojedinci prepucavaju oko toga da li imaju opremu za rad, da li su zaštićeni, onako kako je to “propisano”, ko je tražio a ko nije, ko je nabavio, a ko nije, ko bi nabavio da je neko tražio, a nije tražio.

I tako dalje i još dalje, pa se sjetim da smo u Državnoj bolnici “Sarajevo” dizajnirali, a uz pomoć privatne firme “Etasvalves” iz Sarajeva proizveli vise od 4.000 vanjskih fiksatora, nazvanog “Sarafiks “, vlastitim snagama, od raspoloživog materijala, bez atesta i certifikata, kojim je širom Bosne i Hercegovine spašeno vise od 8.000 ekstremiteta od neizbježne amputacije, koji je tih godina nagrađen zlatnim i srebrenim medaljama za inovacije i za koji su strani ortopedi i traumatolozi imali samo riječi hvale.

Sjetim se proizvodnje gotovo 100.000 boca raznih vrsta infuzionih otopina ( fiziološke otopine, Ringerovog rastvara, glukoze....) u tadašnjoj apoteci Državne bolnice “Sarajevo” koje su bile “zlata vrijedne” na početku agresije i kojima je sigurno spašeno vise stotina, a možda i hiljada života ranjenih i oboljelih.
Proizvodnje dezinfekcionog sredstva pod nazivom “Diasept” kojim su suzbijanje bolničke infekcije i vršena dezinfekcija operativnog polja i sve to uz više od 9.000 ranjenih, 15.000 velikih operacija, vise od 2.000 poroda i još puno toga.

Šta bi sve bilo da smo se ponašali komotno i čekali da nam drugi sve serviraju?“, napisao je dr. Bakir Nakaš.

U ovim redovima sačinjena je sva istina današnjeg vremena i situacije, a i opisano je stanje kakvo nije danas, ali teže za one koji trebaju zdravstvenu njegu. Zamislite u miru!
Komentar na objavu dr. Nakaša koji dala također jedna zdravstvena radnica zaledio je krv u žilama.

„Svaka čast doktore i moj otac je spašen zahvaljujući tim fiksatorima, a sad kad je imao moždani udar hitna ga vozi u Opću bolnicu jer je petak a onda ga šalju na Klinički da legne, a čovjek živi preko puta Kliničkog zar pacijenti ne bi trebali ići u najbližu bolnicu i da se tamo sve završi. Ovo zdravstvo je postalo smiješno i svi se pozivaju na procedure i gluposti a pacijenti su najmanje važni“, navodi se u komentaru.

Zato gospodine Gorane Čerkeze vaše ne slaganje s mojom tvrdnjom da je put pacijenta u Kantonu Sarajevo kompliciran i neefikasan, a algoritam u doba korone vrlo neprecizan i neefikasan ne stoji.

Pitala sam vas i zašto su bolnice i klinike, naravno mimo bolesnika od Korone, a i njih nema mnogo, na Podhratsovima ih je 22 na svu sreću, poluprazne, pitala sam vas zašto je od 300 kreveta u Općoj bolnici ispunjeno svega 60-tak. A, vi ste mi govorili o ratu!

„Ja bih rekao da nije smanjen kapacitet, kapaciteti su povećani, naravno koncentracija je na borbi protiv korovavirusa što ne znači da drugi akutni pacijenti nemaju zdravstvenu zaštitu. Dakle, činjenica je da u bolnicama danas leži značajno manji broj pacijenata nego što je to bilo prije ove situacije. To možemo komparirati s ratnom situacijom kada smo imali više pacijenata na hirurškim odjeljenjima u odnosu na usluge druge vrste, dakle one hladne usluge“, kazao mi je dr. Čerkez.

O ratnom stanju najbolje je rekao dr. Nakaš. U ratnom stanju nema ne mogu, neću, a na sreću današnja situacija daleko je od ratne.
Moje pitanje bilo je usmjereno u pogledu mnogobrojnih žalbi da se ljudima redovna ljekarska njega uskraćuje. 

„Ipak ovo pitanje vidite s ustanovama. Mi nemamo takvih informacija. Znamo da smo imali i pacijenata i pozitivnih na koronavirus a operiarne su. Mi nemamo takve informacije“, dodao je Čerkez.

Pa, naravno da nemate jer vi komunicirate s menažmentima ustanova, a ja s pacijentima, sa slabijim u lancu, s onima koji mole za zdravlje. Pitajte Maju iz Zenice čije je dijete vraćeno s KCUS-a s tumorom kojeg nisu operisali, pitajte porodicu i prijatelje kao i povrijeđene u posljednjoj nesreći na Čengić Vili kakvu su agoniju imali u tom „idelanom“putu pacijenta. Pitajte, oformite komisije, pošaljite inspekcije.

Ja sam vam, mediji su vam dali informacije, dopustite da vam se pacijenti požale, procesuirajte one koji vraćaju neoperisane ljude kućama, da agoniju prolaze pred najbližima. Kako vrijeme prolazi sve sam sigurnija da ćemo koronu preživjeti ali ne i ovaj zdravstveni sistem koji je kreirala Sebija Izetbegović.

#BiH #KCUS #AminaČorboZećo #OpćaBolnicaAbdulahNakaš #GoranČerkez #BakirNakaš