Članak

Ilijaz Pilav kandidat za ministra zdravstva u KS

Rođen je u Srebrenici.

Nakon ostavke ministra zdravstva Rusmira Mesihovića Demokratska fronta trebala bi već danas izaći sa novim prijedlogom ministra kojeg čekaju pune ruke posla u borbi sa epidemijom koronavirusa.  Ovo je druga ostavka u Vladi KS u samo nekoliko dana.

Prvo je 15. jula ostavku podnijela Jasna Agić, ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica. Savez za bolju budućnost još uvijek nije našao kandidatkinju za ovu poziciju.

Kako nezvanično sazanje Patria kandidta će biti dr. Ilijaz Pilav.

Doc.dr.sci.med. Ilijaz Pilav, specijalist Opće kirurgije i subspecijalist Grudne hirurgije, hirurg je na Kliničkom centru u Sarajevu na Klinici za Torakalnu kirurgiju i docent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Rođen je u Srebrenici.

Doktor Ilijaz Pilav proveo je kao ljekar i hirurg sve četiri godine rata u Srebrenici, a 11. jula 1995. godine bio je u posljednjoj grupi koja je napustila grad. Pilav je tužio Bosnu i Hercegovinu jer mu je zakonski onemogućeno da se natječe na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu "Pilav protiv Bosne i Hercegovine", prema kojoj je onemogućavanje Ilijazu Pilavu iz Srebrenice, u bh. entitetu Republika Srpska, da se kandidira na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine diskriminatorno.

#BiH