Članak

Varhelyi: Povlačenje entiteta RS iz državnih institucija udaljava BiH od EU puta, potreban dijalog

Održiva rješenja i progres mogu biti pronađeni samo dijalogom u institucijama.

SARAJEVO, (Patria) - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi dao je izjavu nakon nekoliko sastanaka koje je održao u Sarajevu sa političkim predstavnicima. 

Čestitao je Dan državnosti BiH svima koji slave. Varhelyi je najavio da će se susresti sa političkim predstavnicima iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara. 

On je istakao vrlo jasnu i kredibilnu EU perspektivu za BiH, uz ispunjavanje 14 prioriteta koje je EK postavila pred BiH.

"Poduzeti su izuzetno važni koraci, ali postoji jako puno toga što treba da uradi. Moja glavna poruka domaćim političkim liderima je da se posvete političkom dijalogu i zaživljavanju evropske agende u BiH i tek tada ova zemlja može ostvarivati pogodnosti iz fondova EU računajući i sredstva evrpskog investicijskog paketa. BiH je izuzetno važna korisnica ovog programa, a njegova realizacija bi omogućila realizaciju ključnih projekata. Međutim ta realizacija zahtijeva hitno djelovanje. U oblasti transporta govorimo o koridoru 5c koji ne podrazumijeva samo autoput, već i željezničku komunikaciju, deminiranje rijeke Save, gasnu interkonekciju BiH i Hrvatske. Cijeli plan predstavlja šansu da BiH transformiše svoj model privrede i napravi iskorak zelene i digitalne transformacije i da ide ka postepenom smanjenju ovisnosti od uglja kao sirovine", kazao je Varhelyi.   

Pozvao je vlast da hitno djeluju i donesu mjere i poduzmu aktivnosti na donošenju neophodnih odluka.

"Potrebno je da u cijelosti imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. U suprotnom prijeti opasnost da ove infrastrukturne investicije budu izgubljena šasna. Govorimo o 1,5 milijardi eura ili pak 90 miliona iz IPA-e za 2022. Bez ovih hitnih odluka prijeti opasnost da BiH u narednoj godini ne bude učesnik drugih programa kao što su Kreativna Evropa i Horizon Europe", dodao je. 

Evropski komesar je istakao da poruka koju prenos svim institucijama i liderima da sa svoje strane iskoriste EU u smislu i političke i finansijske podrške.

"Potrebno nam je da imamo konstruktivan dijaog, volju svih aktera. Bojkot ili blokade su neprihvatljive i nisu u interesu građana. Od svih političkih lidera očekujemo da vrate pažnju na provedbu reformi koje su u 14 prioriteta, da osiguraju reforme u oblasti pravosuđa, ustavnih i izborne reformi. Najvažnije je da imamo funkcionalne državne institucije. Računam na sve izabrane političke zvaničnike da preuzmu odgovornost i puni angžman, uključujući Predsjedništvo, Vijeće ministara BiH, parlamente", dodao je.

Retorika podjela nikome ne pomaže i unazađuje zemlju kao što je ova postojeća politička kriza a to nam nije cilj.

Kada je riječ o RS Varhelji je kazao da povlačenje entiteta RS iz rada institucija samo još dalje udaljava BiH od pravne stečevine EU, obustavlja njen EU put i to će imati negativne posljedice, na građane na privredu, na privatni sektor.

"Održiva rješenja i progres mogu biti pronađeni samo dijalogom u institucijama. Tu smo da pomognemo i da takav dijalog podržimo. Pozivam sve političke lidere da daju svoj doprinos u iznalaženju rješenja", kazao je Varhelyi. 

#BiH