Članak

Ambasada SAD: Lideri u BiH ne ispunjavaju svoje obaveze, budućnost BiH je EU

Obraćanje nakon PIC -a

SARAJEVO, (Patria) - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon današnje sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), te je, između ostalog, istakla da bh. lideri ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze i obećanje biračima da će im osigurati bolju budućnost u okviru euroatlantske porodice.

- Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Vijeća za implementaciju mira, SAD su naglasile jasnu poruku koju su poslali članovi PIC-a u podršci ulozi visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju agende 5+2 do kraja međunarodnog nadzora.

PIC je također naglasio svoju snažnu podršku EUFOR-ovoj operaciji Althea i njegov kontinuirani puni mandat da osigura sigurno okruženje u BiH.

Lideri BiH ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze i ne ispunjavaju obećanje svojim biračima da će im osgurati bolju budućnost u okviru euroatlantske zajednice naroda.

Zajedno s kolegama iz Upravnog odbora PIC-a, nastavit ćemo podržavati hrabro bosanskohercegovačko civilno društvo i druge aktere koji rade na jačanju bosanskohercegovačke demokratije, rastu bh. ekonomije i pozivaju korumpirane i destabilizirajuće aktere na odgovornost za svoje postupke - naveli su iz Ambasade SAD-a.

#BiH