Članak

Ambasada SAD za NAP: Imenovanje Čavare razočarenje i pogrešna poruka o posvećenosti dobrom upravljanju

No, poznato je već odavno da Američka ambasada u BiH ima velikog utjecaja na konstituiranje vlasti

(Patria) - Na iznenađenje svekolike javnosti Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH. Njega su izglasale uz HDZ i stranke Osmorke, izuzev Sabine Ćudić iz Naše stranke, koja je glasala protiv.

No, poznato je već odavno da Američka ambasada u BiH ima velikog utjecaja na konstituiranje vlasti, pa nas je zanimalo mišljenje Ambasade SAD-a u BiH o imenovanju Čavare koji je podsjećamo završio na crnoj američkoj listi zbog blokada oko formiranja Vlade FBiH.

"Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaravajuće da sankcionisani pojedinci, kao što je gospodin Čavara, nastavljaju obnašati vodeće uloge u vlasti. 

Ovakva imenovanja šalju pogrešnu poruku o posvećenosti dobrom upravljanju, evroatlantskim vrijednostima i konstruktivnom angažmanu sa drugim političkim partijama usmjerenom ka pronalaženju pragmatičnih i praktičnih rješenja za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju ljudi ove zemlje", kazali su iz Ambasade SAD-a za Patriju.

#BiH