Članak

Ministar vanjskih poslova UAE u Siriji kod al-Assada

Također, dolazi i deset mjeseci nakon što je Assad posjetio UAE.

(Patria) - Ministar vanjskih Ujedinjenih Arapskih Emirata sastao se u srijedu sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, što je njegova druga posjeta Damasku budući se se odnosi između dviju zemalja nastavljaju poboljšavati, javlja AP.

Prema saopćenju iz Assadovog ureda, on i ministar vanjskih poslova UAE šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan razgovarali su o jačanju ekonomskih veza između dvije države. Citira se kako je Assad rekao da je obnova veza između dvije zemlje u interesu regionalne stabilnosti. Državna novinska agencija UAE WAM javlja da su također razgovarali o razvoju situacije u Siriji i regiji, a šeik Abdullah je izrazio podršku političkom rješenju za okončanje sukoba.

Ministru vanjskih poslova UAE pridružila se i delegacija ekonomskih i sigurnosnih zvaničnika. Posjeta šeika Abdullaha Siriji dolazi nakon prvog putovanja u ratom razorenu zemlju u novembru 2021. godine.

Također, dolazi i deset mjeseci nakon što je Assad posjetio UAE, što je njegova prva posjeta u nekoliko godina nekoj stranoj zemlji osim Rusije i Irana. UAE su ponovo otvorili svoju ambasadu u Siriji 2018. godine.

#Svijet