Članak

Biden ponovo šalje izaslanike u Afriku: Cilj je održavanje dobrih veza sa SAD

Ambasadorica će se također susresti s izbjeglicama koje čekaju na preseljenje u Sjedinjene Države, saopštila je misija.

(Patria) - Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima, Linda Thomas-Greenfield, drugi je član Kabineta koji ide u Afriku kao dio velikog napora predsjednika Joea Bidena da se angažuje na drugom po veličini kontinentu na svijetu, javlja AP.

Misija SAD-a pri UN-u rekla je u nedjelju da će otputovati u Ganu, Mozambik i Keniju počevši od 25. januara „kako bi potvrdila i ojačala naše partnerstvo s ključnim sadašnjim i bivšim članicama Vijeća sigurnosti UN-a“.
Posjeta Thomasa-Greenfield uslijedila je nakon prošlosedmičnog početka desetodnevne afričke posjete ministrice finansija Janet Yellen. Doputovala je, u Dakar, u Senegal, kasno u srijedu, a posjetit će i Zambiju i Južnu Afriku.

Biden je na kraju samita američko-afričkih lidera u decembru najavio da će posjetiti podsaharsku Afriku 2023. godine, što je prvo putovanje jednog američkog lidera u regiju u posljednjih deset godina. Samit i putovanje imaju za cilj jačanje odnosa SAD-a sa Afrikom, gdje je Kina pretekla SAD u trgovini i ima za cilj da poveća svoje vojno prisustvo, a Rusija ima vojne veze s vlastima u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Biden je na samitu naglasio da je ozbiljan u pogledu povećanja američke pažnje na kontinent i poručio afričkim liderima koji su prisustvovali sastanku u Washingtonu, njih 49, da „Afrika pripada stolu“ u svakom razgovoru koji se vodi o globalnim stvarima.

Prva stanica za Thomas-Greenfield, bivšu pomoćnicu američkog državnog sekretara za Afriku, je Gana, koja je u drugoj godini dvogodišnjeg mandata kao izabrana članica Vijeća sigurnosti. Ona će se 25. januara sastati sa ženama liderima i predstavnicima civilnog društva, saopštila je američka misija. Thomas-Greenfield zatim odlazi u Mozambik, koji upravo počinje svoj prvi dvogodišnji mandat u Vijeću.

Tokom posjete od 26. do 27. januara, američka misija je rekla da će se sastati sa zvaničnicima UN-a, poduzetnicima, bivšim studentima američkih programa razmjene, studentima međunarodnih odnosa i članovima civilnog društva koji rade na prilagođavanju klimatskim promjenama, saopšteno je iz misije.

Konačna stanica ambasadora od 28. do 29. januara je Kenija, čiji je dvogodišnji mandat u vijeću istekao 31. decembra.

Američka misija nazvala je Keniju „ključnim partnerom“ i rekla da će se posjeta Thomas- Greenfield fokusirati na humanitarne programe, uključujući regionalni odgovor na sušu i pomoć izbjeglicama, te na „uticaj koji rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja da ima na globalnu sigurnost hrane, što je pogoršalo humanitarnu krizu u regionu.“

Ambasadorica će se također susresti s izbjeglicama koje čekaju na preseljenje u Sjedinjene Države, saopštila je misija.

#Svijet