Članak

SLUČAJ GARIĆ - SO NA RANE ŽRTAVA... Tahirović za NAP: Obustavite suđenja za ratne zločine u BiH, ovo nema smisla!

 Ime Rade Garića spominje se u još nekoliko istraga koje su aktivne u Tužilaštvu BiH.

(Patria) - Ma ko da je bez znanja Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine dozvolio da osuđeni ratni zločinac Rade Garić bude prebačen u Srbiju na odsluženje kazne, mora biti predmet istrage, kaže za Patriju Murat Tahirović iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.  

Povodom vijesti da je Garić u tajnosti premješten u susjednu državu, Tahirović ističe da je “sasvim jasan postao princip selektivne pravde u BiH”. 

“Čak i kada se uspiju privesti pravdi osumnjičeni za ratne zločine, ako su Srbi ili Hrvati, oni ne moraju da brinu, jer imaamo ministra za kreiranje nezakonitosti i nepravde. Mislim da je vrijeme da se obustave suđenja za ratne zločine u BiH dok se ne definišu jasna pravila. Ovako se samo ismijavaju žrtve”, dodaje Tahirović. 

U razgovoru za Patriju Tahirović ističe da žrtve ko zna koji put prolaze kroz traume, a da im se ministar pravde smije u lice. 

“Nevjerovatan je stepen mržnje prema žrtvama od onih koji bi trebali donositi pravdu. Ukoliko se u slučaju Garić radi o novom ministru Davoru Bunozi (HDZ BiH) tražimo njegovu smjenu ili ostavku”, poručuje Tahirović. 

POVEZANI TEKST MIMO ZNANJA SUDA I TUŽILAŠTVA BiH - Rade Garić prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne

Inače, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske pravosnažno je prošle godine presuđen na 17 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima na području Vlasenice 1992. godine, BiH, te nad Srebreničanima 1995. godine.

 Ime Rade Garića spominje se u još nekoliko istraga koje su aktivne u Tužilaštvu BiH.

#BiH #MuratTahirović #UdruženježrtavaISvjedokaGenocida #RadeGarić