Članak

Reis Kavazović: Današnja borba je u institucijama, ako one padnu kao '92, moramo biti spremni ovu zemlju braniti i oružjem

Protivnici slobode govora nisu nestali niti će nestati, oni će uvijek biti tu prisutni.

SARAJEVO, (Patria) - Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za MTV Igman govorio je o napadima na Islamsku zajednicu i njene uposlenike, sporazumu Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, te o stanju u našoj domovini i Islamskoj zajednici.

Također, tokom intervjua bilo je riječi i o pitanju Islamske zajednice u Sandžaku, stanju islamskog svijeta uopće, te pomoći Islamske zajednice narodu Turske i Sirije koji su pogođeni razornim zemljotresima.

Pomoć Turskoj i Siriji

Govoreći o pomoći Turskoj i Siriji, reis je rekao da je Islamska zajednica na sergiji u BiH, zemljama regiona i dijaspori skupila sedam miliona KM koje će nakon razgovora s ambasadorom Turske u ponedjeljak biti uplaćene tamo gdje je najpotrebnije, odnosno, gdje je najpogodnije da bi se plasiralo na najbolji način.

Kada su u pitanju napadi na IZ i njene uposlenike, reis Kavazović je naglasio da je broj tih napada smanjen značajno u odnosu na raniji period.

Istakao je da je ranije bilo fizičkih napada, pucanja na ljude, bacanja bombi, ubistava, paljenja tek obnovljenih džamija, kamenovanja, a da danas imamo uglavnom verbalne napade, koji nisu prisutni samo u Rs-u, već i u FBiH.

- Protivnici slobode govora nisu nestali niti će nestati, oni će uvijek biti tu prisutni. Oni bi da tri miliona ljudi u Bosni koji nose glave na svojim ramenima, da misle njihovom glavom. To je nešto sa čim se treba nositi, to su izazovi koji su pred nama. Mi kao Islamska zajednica smo toga potpuno svjesni.

Ali, neka niko ne misli da će Islamska zajednica šutjeti pred bilo kakvim pritiscima i pred bilo kakvim planovima koji bi mogli ugroziti prije svega mir i suverenitet ove zemlje i sigurnost ovog naroda - naglasio je Kavazović.

O nepotpisivanju sporazuma Islamske zajednice sa državom, kaže da je to postalo političko pitanje, iako nikada nije trebalo biti, prenosi Preporod.info. Istakao je da Islamska zajednica neće dozvoliti nikad da se trguje ovim sporazumom, da se bilo šta za njega kompenzira.

- Mi smo naglasili da nikada nećemo potpisati taj sporazum ako je predmetom trgovine. Čak iako ga oni potpišu, mi nismo spremni to uraditi sa saznanjem da je predmet kompenzacija. Nama je država i interes države preči od tog sporazuma - kazao je reisul-ulema.

Bošnjaci su se uspjeli odbraniti i opstati

Očekuje da će to pitanje biti riješeno. Dio odgovornosti prenosi na Islamsku zajednicu, jer u vremenu kada su sporazume rješavali SPC i Katolička crkva, odnosno Vatikan, Islamska zajednica nije bila zaintersirana za taj sporazum.

O problemima Islamske zajednice u Sandžaku, reisul-ulema je, između ostalog, kazao da je ulema bliža rješavanju postojećeg problema.

- Ovo je pitanje koje mora prije svega biti rješeno u Sandžaku, između uleme, a mi smo tu da im pomognemo - kazao je reisul-ulema.

Govorio je i o sjećanju na agresiju na Bosni i Hercegovinu, tokom koje je reisu Kavazović bio pripadnik Armije RBiH, a kasnije kao muftija i uhapšen i u logorima HVO-a. Podsjetio je da su se Bošnjaci uspjeli odbraniti i opstati, iako su svi očekivali njihov brzi propast.

- Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti, to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali...

Ovdje je jako važno da mi razumijemo šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve.

Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu... Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju.

Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - zaključio je reis Kavazović.

#BiH #HuseinEf.Kavazović #Reisu-l-ulemaIslamskeZajednice #ReisKavazović