Članak

PRAZAN PROSTOR SE PLAĆA

Federalni Uskok na čekanju: VSTV ni nakon sedam dana nije raspisao nove konkurse za šefa, tužioce i sudije!

(Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) još uvijek nije obrazložilo zašto je poništilo konkurse tužioce i sudije u Posebnom odjelu za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala (tzv. Federalni Uskok), kao i u Posebnom odjelu Vrhovnog suda FBiH.

Iako smo VSTV pitali na osnovu čega su poništili provedeni konkurs odgovor nismo dobili. Umjesto VSTV-a odgovorila je Ambasada SAD koja je otvoreno podržala stav VSTV-a te je pozvala na provođenje što brže ponovne procedure kako bi Posebni odjel se popunio do kraja ove godine.

No, ni sedam dana nakon sjednice VSTV-a konkursi nisu raspisani niti je poznato kada će to biti učinjeno.

Na zvaničnoj stranici VSTV-a nema ni riječi o poništenom konkursu za Posebni odjel, dok je za neke druge pozicije sudija i tužilaca u drugim sudovima i tužilaštvima jasno pojašnjeno zašto se ponavlja procedura i to jer iz razloga što na rang listi nije bilo kandidata odgovarajuće nacionalnosti ili kao što je bilo u drugom slučaju da na rang listi nije bilo kandidata za predlaganje i imenovanje na navedenu sudijsku poziciju.

Podsjećamo, VSTV je trebao imenovati šefa Posebnog odjeljenja (posebni zamjenik glavnog federalnog tužioca), devet tužilaca i deset sudija Vrhovnog suda FBiH. No, zbog intervencije međunarodne zajednice, prvenstveno Ambasade SAD, VSTV je donio neočekivanu odluku da ne imenuje nikoga i da ponovi procedura.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija pokušao je prošle sedmice pojasniti zašto neće biti imenovanja navodeći da bez "šefa Posebnog odjela" se ne mogu imenovati ni tužioci ni sudije. Kandidati koji su bili na rang-listi smatraju da je Lagumdžija iznio netačne tvrdnje s obzirom da se konkursom tražilo devet tužilaca Posebnog odjela, a ne da šef Posebnog odjela bira tužioce, a pogotovo nije bilo osnova da se poništi konkurs za sudije Posebnog odjela Vrhovnog suda.

Iako je Ambasada SAD požurivala Vladu FBiH da pronađe prostor za smještaj Posebnog odjela, što je i učinjeno početkom septembra, te je zakupljen prostor na pet godina, očito je u posljednjem momentu došlo do promjene stava Ambasade SAD koja je ranije insistirala na što bržoj uspostavi Posebnog odjela.

Vlada FBiH već od 1. oktobra mjesečno će plaćati prazan prostor i to po cijeni od 22.987 KM mjesečno bez PDV-a. Sa PDV-om je to oko 26.000 KM mjesečno. Agencija za državnu službu FBiH nedavno je raspisala konkurs za pozicije u Posebnom odjelu, pravne savjetnike, istražioce, psihologa...

#aktuelno #AmbasadaSAD #sudije #tužioci #VSTV