Članak

FILMSKA UMJETNOST

Nakon Specijalnog priznanja na Zlatiboru i nagrade u Budvi, 'Olimpijada u Sarajevu' na Festivalu u Milanu

(Patria) - Nakon što je prošli mjesec na Zlatiboru dobio Specijalno osebno priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti, televiziji i sportu, dokumentarac „Olimpijada u Sarajevu“, u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, proglašen je najboljim srednjemetražnim dokumentarnim filmom na drugom internacionalnom festivalu Budva sports and arts film festival (BSAFF), na kojem su prikazana 43 filma iz 16 država svijeta.



„Ova sjajna ispričana priča koja se desila prije četiri decenije u Sarajevu, putuje diljem naših prostora, koji su i danas ponosni na ta sretna vremena. Hvala organizatorima na čelu sa direktorom i osnivačem Milošem Todorovićem, kao i žiriju u Budvi, koji su prepoznali i nagradili emociju koju nosi i poručuje film o Sarajevskoj olimpijadi. Kao što je legendarni Jure Franko svojevremeno rekao da je srebrna medalja, koju je osvojio u Sarajevu 1984. – medalja svih nas sa prostora nekadašnje Jugoslavije, tako je i ovaj naš film - film svih nas. Vidimo se na Festivalu u Milanu...“, rekao je autor filma Muhamed Bikić.

Festival Budva Sports & Arts Film nalazi se među 130. članica velike svjetske porodice Saveza sportskih televizija i slika na ekranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu, gdje će se upravo od 5. do 9. novembra održati “Sport movies & TV 2024 – 42nd Milano International Ficts Fest”, a na kojem će sudjelovati i dokumentarni film „Olimpijada u Sarajevu“.

#Lifemagazin #OlimpijadaUSarajevu #MuhamedBikic #BudvaSports #MilanoInternationalFictsFest #JureFranko #FederalnaTelevizija #SarajevskaOlimpijada #SavezSportskihTelevizija #SpecijalnoOsebnoPriznanje #DokumentarniFilm #magazin1