Članak

ANUŠIĆ PORUČUJE

Hrvatski ministar odbrane: Nijedan naš vojnik ne ide u Ukrajinu

Nakon što je jučer predsjednik Hrvatske Zoran Milanović objasnio zašto je odbio dati saglasnost za slanje pripadnika Oružanih snaga u misije koje se odnose na podršku, Vlada je u cijelosti objavila Nacrt prijedloga te odluke.

(Patria) - Nakon što je jučer predsjednik Hrvatske Zoran Milanović objasnio zašto je odbio dati saglasnost za slanje pripadnika Oružanih snaga u misije koje se odnose na podršku, Vlada je u cjelosti objavila Nacrt prijedloga te odluke.

U njoj piše da je uslov za njenu provedbu taj da NATO nije i neće postati strana u vojnom sukobu u Ukrajini te da se aktivnosti neće provoditi na teritoriji Ukrajine, piše HRT.

Također, pripadnici Oružanih snaga Hrvatske ne mogu biti upućeni na dužnost izvan teritorije Saveza, niti angažovani na teritoriji Ukrajine.

Milanovićevu odluku komentarisao je i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić, koji je trenutno u radnoj posjeti SAD-u.

- Želim razjasniti jednu stvar - nijedan hrvatski vojnik, niti oficir neće odlaziti u Ukrajinu, niti će hrvatski vojnik ratovati u Ukrajini.

To je spin koji u ovom trenutku u Hrvatskoj ponavljaju, ne samo Milanović, nego i neki njegovi politički saveznici, šireći tako paniku i dezinformišući javnost.

To je vrlo opasno i oni bi morali imati odgovornost za izgovorenu riječ. Ali očigledno nemaju.

Ovo što se sada dogodilo i dva oficira su u pitanju koji su trebali biti u Wiesbadenu u Njemačkoj u misiji podrške NATO saveznicima, je nešto što će ponovo ostaviti traga unutar NATO saveza kada govorimo o Hrvatskoj - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić.

#Hrvatska #Ukrajina #vojska #Region