Članak

VIJEĆE SIGURNOSTI

SAD u UN-u upozorile Iran: Ne napadajte ni nas, ni Izrael

Sjedinjene Američke Države upozorile su u Vijeću sigurnosti UN-a Iran da ne napada ni njih, niti Izrael.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države upozorile su Iran u Vijeću sigurnosti UN-a da ne napada ni njih, niti Izrael.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio je da "smrtnosni začarani krug nasilja na Bliskom istoku mora prestati".

- Vrijeme ističe - rekao je Guterres na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti sastalo se nakon što je Izrael ubio vođu Hezbollaha i počeo kopnenu ofanzivu na jugu Libanona, na šta je Iran odgovorio napadom na Izrael balističkim projektilima.

- Naša djela odbrambene su prirode. Da budem jasna: iranski režim bit će pozvan na odgovornost za svoja djela.

I mi snažno upozoravamo Iran i njegove saveznike da ne poduzimaju akcije protiv SAD-a, niti nove akcije protiv Izraela - poručila je ambasadorica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

Dodala je da bi Vijeće trebalo osuditi iranski napad i odgovoriti Iranskoj revolucionarnoj gardi "ozbiljnim posljedicama".

- Kao članice Vijeća sigurnosti, imamo kolektivnu odgovornost nametnuti dodatne sankcije Revolucionarnoj gardi zbog podržavanja terorizma i ignorisanja toliko rezolucija ovog Vijeća - poručila je Thomas-Greenfield.

Guterres je dodao da snažno osuđuje iranski napad na Izrael.

Izraelski ministar vanjskih poslova izjavio je jučer da mu zabranjuje ulazak u zemlju jer nije osudio iranski napad.

U pismu Vijeću sigurnosti u utorak, Iran je opravdao napad na Izrael kao samoobranu po članu 51 Povelje UN-a, navodeći kao razlog "agresivna djela" Izraela, uključujući povrede iranskog suvereniteta.

"Iran je u cijelosti, poštujući načelo razlikovanja po međunarodnom humanitarnom pravu, ciljao samo vojnu i sigurnosnu infrastrukturu režima svojim odbrambenim raketnim napadima", navodi se u pismu.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon kritikovao je taj iranski argument.

- To je bio proračunat napad na civilno stanovništvo. Izrael neće šutke preći preko te agresije. Izrael će odgovoriti.

Naš odgovor će biti odlučan i da, bit će bolan, ali za razliku od Irana, mi ćemo djelovati potpuno u skladu s međunarodnim pravom - rekao je novinarima prije sastanka Vijeća.

#Iran #Izrael #SAD #Svijet