Članak

PREDSJEDNIK KRUGA 99

Kulenović: Ko plaća ovakav angažman Schmidta, izvjesno je da to ne radi OHR

Prva je objektivna ocjena da je čovječanstvo zaista u krizi, prije svega mir i sigurnost u čitavom svijetu.

Foto: Hayat

(Patria) - Prva je objektivna ocjena da je čovječanstvo zaista u krizi, prije svega mir i sigurnost u čitavom svijetu, rekao je sinoć gostujući na Hayat televiziji predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, komentarišući eskalaciju sukoba na jugu Libana nakon iranskog bombardovanja Izraela.

- Rukopis koji stoji iza trenutne politike Izraela isti je rukopisu kojim je Hitler dolazio na vlast kad su mnogi u svijetu išli politikom popuštanja, misleći da je moguće s njim naći sporazum o miru, a sve kako bi se izbjegao rat - navodi Kulenović.

Ističe da su brojne svjetske sile, počevši od SAD-a, pa i nekih arapskih zemalja imale isti pristup od prošle godine, ali je ta politika na kraju i dovela do toga da se i Teheran sada uključi u rat.

- To je i najbolja potvrda da je politika povlađivanja, kao što je bilo i u slučaju agresije na BiH, ali i sada u slučaju agresije Izraela prema drugim zemljama ključni problem svijeta - ističe Kulenović.

Osvrnuo se i na otvoreno pismo Kruga 99, kao svojevrsnog protesta protiv odlaska visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Evropski sud za ljudska prava.

Kulenović kaže kako još ne može prognozirati ishod, ali da je prvim reakcijama koje je izazvalo to pismo izuzetno zadovoljan.

- Mi smo, naravno, pismo uputili ne samo bh. zvaničnicima i ambasadama zemalja u Bosni i Hercegovini, nego i Evropskom sudu za ljudska prava, komitetu ministara, ali i na 800 drugih adresa u cijelom svijetu, posebno u SAD-u i Evropi.

Prve reakcije dokazuju da je pismo privuklo veliku pažnju, a ostaje da se vidi da li će to i prerasti u principijelnu podršku.

S druge strane, ostaju neodgovorena brojna pitanja, među kojima je možda i najvažnije - ko plaća ovakav angažman Schmidta, jer je izvjesno da to nije OHR.

To znamo jer ne postoji konsenzus unutar Vijeća za implementaciju mira, ne postoji saglasnost za ovaj njegov angažman.

Postoji i dokaz u tom pravcu jer je Vijeće za implementaciju mira održalo sjednicu sa tom temom, ali nije izdalo saopštenje nakon tog susreta, što znači da nisu postigli ni minimalni konsenzus.

Poznato je da ne mogu istupiti u javnost ako nemaju postignut ni minimum konsenzusa.

Nastavljamo pratiti taj razvoj situacije i vjerujem da ćemo saznati koje su zemlje bile 'za', a koje protiv toga da Schmidt ode bilo putem okretnih novinara, bilo kroz historijski odmak.

To saznanje će nam pomoći da shvatimo koje su to prijateljske zemlje za BiH, a koje su 'prijateljske' - koje nam se često pojavljuju ovdje sa fokusom na zaštiti maca i cuka, a u stvari nisu stvarni prijatelji.

Želim ovdje jasno reći - ovo nije samo pitanje presude "Kovačević protiv BiH", ovo je pitanje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Naravno, Slaven Kovačević je svojim zahtjevom, za koji je evidentno trebalo mnogo hrabrosti, i to se i sada pokazuje sa svim podmetanjima, prijetnjama i pritiscima kojima je izložen, tražio samo ono što želi svaki čovjek s osnovnim demokratskim pravom - da bira i da bude biran unutar svoje zemlje - ističe Kulenović.

Navodi kako se zapravo radi o tome da li će ukupni evropski poredak i sve njegove vrijednosti pasti, i "da li će ta mrkva kojoj smo evo preko 30 godina težili, postati naša gorka pilula?".

Na kraju je potcrtao važnost odluke Velikog vijeća u potvrdi presude "Kovačević protiv BiH", koja bi sačuvala evropsku perspektivu naše domovine kao stabilne, funkcionalne i prosperitetne demokratije.

#AdilKulenović #ChristianSchmidt #EvropskiSudZaLjudskaPrava #HayatTelevizija #Hitler #Izrael #Krug99 #Liban #SAD #Teheran #BiH