Članak

DA SE NE LAŽEMO

Ko su BH Novinari i zašto to nije novinarsko udruženje, već interesna grupa okupljena oko Borke Rudić!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Koliko često ste imali priliku čuti da je RTRs kao javni servis manjeg bh. entiteta pod kontrolom Milorada Dodika i da je to privatizovano glasilo Dodikove politike. Mnogo puta to smo mogli čitati i slušati.

Ali nikada još nismo vidjeli ni čuli reakciju nazovi Udruženja “BH Novinari” da takve kvalifikacije RTRs-a predstavljaju udar na slobodu novinarstva, integritet medija, odgovornih u tom mediju i samih novinara RTRs-a.

Jer, “BH novinari” sudeći po djelovanju tog udruženja odavno nisu esnafsko udruženje, već služe za neke druge potrebe, između ostalog i za potrebe određenih medijskih struktura.

Prije koji mjesec udruženje kojim ekskluzivno rukovodi Borka Rudić stalo je u odbranu Franje Šarčevića, profesora matematike koji misli da ima pravo svakome držati lekcije i uređivati način života i ponašanja. Tako je Franji Šarčeviću zasmetalo sarajevsko dijete obučeno u uniformu Armije RBiH, što nije nikakva devijantna pojava, jer takve slike viđamo širom Evrope i SAD.

A nakon što je napao gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić jer se slikala s tim djetetom Šarčević je izmislio sigurnosne prijetnje iako je jedina prijetnja bila da će neko doći i uzeti mu posao profesora, iako taj neko nema ni snage ni kapaciteta da to uradi.

A onda je na scenu stupila Borka Rudić i krenula u odbranu Šarčevića iz samo njoj znanih razloga. To šta Šarčević i ekipa oko njega pišu na portalu Prometej u normalnoj državi odavno bi bilo sankcionisano, ali je prihvatljivo i društvu i Borkinim “BH Novinarima”, pa ga još uz to brane od “prijetnji smrću” koje to nisu.

Kada sam upitao Rudić kako to da se nije oglasila kada je isti taj Šarčević autora ovih redova nazvao mjerom za moronizam, odgovorila mi je da je to između nas dvojice i da mi to trebamo riješiti.

To je zapravo i najbolji odgovor o praksi Udruženja “BH Novinari”, za koje uopće ne znamo koga predstavlja, kako se finansira, gdje troši novac i zašto kao esnafsko udruženje ne pristupa svima isto, nego selektivno bira slučajeve i reaguje.

Ne znamo ni kada ni gdje se biraju tijela BH Novinara, ni ko ih bira, ni ko su članovi tog udruženja.

Posljednji slučaj ili reakcija BH Novinara odnosila se na Televiziju Kantona Sarajeo, odnosno javne prozivke da je taj medij postao glasilo stranaka Trojke koje čine vlast u Kantonu Sarajevo.

“Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na kojem je trebao biti razmatran izvještaj o poslovanju Kantonalne TVSA za 2022. godinu, zastupnici Haris Zahiragić (SDA) i Muamer Bandić (SBiH) su iskoristili prijenos zasjedanja uživo za politikantske ocjene rada ovog medija i njegove uloge kao javnog servisa građana Kantona Sarajevo, te iznošenje klevetničkih ocjena o uredničkim odlukama i odabiru gostuju za pojedine emisije. Ova dvojica zastupnika su također verbalno vrijeđali i napadali programsku direktoricu Zerinu Ćosić Vrabac i druge novinare/ke i urednike/ce ove medijske kuće, a Haris Zahiragić je čak puštao snimke jedne od emisija TVSA tokom prijenosa skupštinskog zasjedanja u pokušaju da profesionalno diskredituje kantonalnu javnu televiziju”, navodi Borka Rudić u saopćenju njenog Udruženja.

Vratio sam sjednicu i pregledao diskusiju na koju se Rudić poziva i nigdje nisam vidio da je bilo ko vrijeđao Ćosić Vrabac, a pogotovo nije vrijeđao novinare TVSA. I kako reče Marijela Hašimbegović TVSA je Javni servis koji ima svoj Kodeks, ali ga krši.

No, Rudić svjesno u svojim reakcijama, pa i onoj o TVSA zanemaruje da je to institucija koju je osnovao i finansira Kanton Sarajevo, pa je stoga zakonodavni organ Skupština dužan razmatrati funkcionisanje tog javnog emitera. To što se Rudić i njoj bitnim političkim opcijama ne sviđaju kvalifikacije da je TVSA postala PR vlasti i što joj se ne sviđa snimak u kojem voditeljica emisije na TVSA podilazi ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću hvaleći njegovu energiju i šampionski europeizam, je problem Rudić, a ne ovog društva.

No, prema informacijama koje smo dobili iz same TVSA, Rudić nije zabrinuta za novinare i uposlenike tog Javnog servisa, koji već godinama trpe diktaturu i progone. Ona zapravo štiti kadrove bivše novinarke, a danas političarke Duške Jurišić, jer kako saznajemo Jurišić preko instaliranih kadrova i dalje kontroliše TVSA.

Funkcije na koje su izabrani i imenovani određeni kadrovi u Javnom servisu TVSA su političke i javne, dakle podložne odgovornosti i javnoj kritici. Ali, očito da to nekome nije jasno, pa svaka, čak i pozitivna kritika biva iskorištena za lažnu zaštitu novinara i novinarstva, a de facto je zaštita političkih pokrovitelja i njihovih produženih ruku moći u Javnom servisu.

To što na TVSA vlada diktatura i što su loši uslovi rada ne zanima Borku Rudić, jer ona i nije novinarsko udruženje. Da jeste, valjda bi branila novinare te televizijske kuće od stvarnih problema, a ne izvrtanjem činjenica kritiku rukovodstvu TVSA preusmjeravala kao napad na novinare.


Novinarska profesija u Bosni i Hercegovini prečesto je na udaru i mora se zaštititi, kako državnim propisima, tako i unutrašnjom organizacijom. Jer, ono što novinari danas imaju kao esnafske predstavnike odavno je izgubilo smisao. Služi samo sebi i pojedincima koji žive od toga kroz netransparentnu potrošnju raznih grantova.

#BHNovinari #BorkaRudić #FranjeŠarčevića #KantonuSarajevo #MiloradDodik #Prometej #RasimBelko #RTRs #TelevizijaKantonaSarajevo #BiH #izdvojeno