Članak

A SAD ADIO

Sarajevski odgovor izazvao političku anksioznost Trojke: SDP, NiP i Naša stranka odavno su se razišli, međusobno i s pameti!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Srame se dogovora s SDA pa to prepakuju u priču da neće smetati jedni drugima jer im je cilj vlast. Ovako su mediji bliski aktuelnoj vlasti sarajevskih trikolora bosanskohercegovačkoj javnosti pokušali ogaditi dogovor SDA, Stranke za BiH i Demokratske fronte.

I već sama činjenica da su to pokušali, ne samoo pisanjem, već i pitanjima na današnjoj konferenciji za novinare govori da je ozbiljna politička anksioznost zahvatila stranke Trojke pa nastoje dezavuisati javnost. Hahaha, rekli bi mainstream ideolozi propalog projekta, nije to… nego mi…

A Trojka, naročito na lokalnom nivou prilično dugo ne funkcioniše u formaciji zajedničkih nastupa i djelovanja. Sukobi oko para i fotelja probudili su ih iz duboke induciranosti pomiješane s lažima o utopijskim uspjesima, pa su danas svjesni da se kraj primiče svakim danom kako nam se lokalni izbori bliže.

Priča “sarajevskog dogovora” na kojem je nastao projekat na potpuno nelogičnim političkim platformama i idejama, polako tone u suton i sprema se za arhiviranje te loše zamisli i još lošije realizacije.

Istovremeno tom procesu, u političkom backstageu dogovarao se sarajevski odgovor. Daleko od medija, i reklo bi se još dalje od egoističnih stranačkih lidera taj odgovor je dobio kvalitetan povjetarac i među rajom i među intelektualcima, pa je svaki naredni sastanak donosio novi nivo spremnosti za dogovor.

I dok su oni najkvalitetnije uhljebljeni kadrovi projekta Trojka, Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Nikšić preko režimskih megafona plasirali propagandu kako od dogovora nema ništa desilo se upravo suprotno.

U Sarajevu, kako to i doliči glavnom gradu države, tri kantonalna operativca sklonili su u stranu sve realne i nametnute prepreke i pokazali spremnost i vještinu da urade ono što se mora uraditi!

A pod moranjem je bilo da u haosu koji prijeti državi i cijelom sistemu iznikne nada da jednog dana probosanski blok bude politička grupacija kojoj ni izvođač sistema aparthejda Christian Schmidt ni secesionističke politike Dodika i Čovića neće moći stati na put!

Sarajevski odgovor je stoga replika trojkinoj avanturi, ali i svima onima koji sanjaju da ova država jednog dana bude kojekakva konsocijacija, unija, federacija kako bi je lakše rasparčali.

Zbog toga je snaga nadilaženja partikularnih interesa i prevladavanja stranačkih želja koju su pokazali Faruk Kapidžić (SDA), Almir Bečarević (SBiH) i Albin Zuhrić (DF) ozbiljan putokaz liderima stranaka i pomenutih i nekih drugih, da ne mogu poslovi popravljanja ulica i vodovoda biti važniji od državnih pitanja.

Posao nije gotov, jer SKY i ANOM prepiske koje smo vidjeli u Tužilaštvu i medijima jasno ukazuje da postoji ozbiljna prijetnja ulaska prljavog kartel novca i to je na svima u sistemu organizacije izbora, ali i na pravosuđu da osiguraju regularnost izbora.

Također, sve tri kantonalne organizacije sarajevskog odgovora moraju iskontrolisati dijelove svojih lokalnih struktura, jer i nakon svega, pojedinci u tim strukturama zbog svojih ličnih želja teško shvataju potrebu stvaranja temelja za dogovor koji će Bosnu i Hercegovinu graditi za neko bolje vrijeme.

I za kraj, činjenica da čovjek koji je govorio da može preuzeti tri ili četiri ministarstva u Vijeću ministara, pa preuzeo vanjske poslove, danas se bavi lokalnom politikom i kandidatima za načelnike, više je nego dovoljan dokaz da panike koja vlada u projektu čiji se kraj nazire u oktobru 2024. godine.

S obzirom da mediji bliski trikolorima vole emotikone, na kraju ću im ostaviti jedan, čisto da znaju kakvi će im osjećaji biti u kasnu večer 6. oktobra.

Ne znam jesu li sendviči ukusni, al’ znam da sendvič nije krivično djelo, a veze s kartelom i poruke na SKY aplikaciji vode na optuženičku klupu.

Pozdrav i doviđenja loudly crying face

#Demokratskafronta #ElmedinKonaković #lokalniizbori #Našastranka #NiP #politika #RasimBelko #sarajevskiodgovor #SDA #SDP #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #BiH #izdvojeno