Članak

NJEMAČKI KANCELAR

Scholz: NATO će braniti svaki centimetar svoje teritorije u slučaju ruskog napada

- Cilj posljednjih poteza NATO saveza, kojima se ojačava njegova istočna granica, je odvraćanje Rusije, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

(Patria) - Cilj posljednjih poteza NATO saveza, kojima se ojačava njegova istočna granica, je odvraćanje Rusije, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Dodao je da bi Moskvi trebalo biti jasno da će alijansa biti spremna da se brani ako za to bude potrebe.

Obraćajući se jučer na Istočnonjemačkom ekonomskom forumu, na kojem je bila prisutna i litvanska premijerka Ingrida Simonyte, Scholz je rekao da je Njemačka skoro cijelu prethodnu deceniju igrala ključnu ulogu u prisustvu NATO-a u baltičkim zemljama, na granici sa Rusijom.

- Zato što će se ruska prijetnja nastaviti, mi i druge saveznice smo prošle godine odlučili da pošaljemo dodatne jedinice u baltičke zemlje, te da u budućnosti tamo stacioniramo cijelu brigadu - kazao je Scholz, navodi se u pisanom primjerku njegovog govora.

Prema njegovim riječima, ovaj preokret u sigurnosnoj politici potreban je da bi Rusiji pokazao "da smo spremni da branimo svaki kvadratni centimetar teritorije NATO od napada", prenosi RSE.

Scholz je istakao da diplomatija može biti uspješna samo sa pozicije moći, rekavši da je vitalno da baltičke zemlje mogu računati da će njihove NATO saveznice da im priskoče u pomoć u slučaju ruskog napada.

- To je poruka za nas, ali i za Rusiju. Zato što je vjerodostojnost ovog obećanja također dio ruskih kalkulacija - naveo je Scholz.

#BaltičkeZemlje #Diplomatija #IngridaSimonyte #LitvanskaPremijerka #NATO #Njemačka #OlafScholz #Rusija #RuskaPrijetnja #SigurnosnaPolitika #svijet