Članak

OPTUŽUJU VLAST

SDS se žalio na odluku CIK-a, traže pravo da učestvuju na izborima

(Patria) - Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je danas da je ta stranka uložila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine (BiH) na odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK) da im ne dozvoli učešće na oktobarskim lokalnim izborima.

"Odluka CIK-a je sramna i nezabilježena u praksi od kada traju izbori u Rs, odnosno BiH, jer je SDS jedina politička partija koja je na ovim izborima praktično zabranjena", rekao je Miličević novinarima poslije sjednice proširenog Predsjedništva stranke u Istočnom Sarajevu.

Naveo je da očekuje pozitivno rješenje po žalbi koja je, kako je ocijenio, zasnovana na zakonu, a, prije svega, na Deklaraciji o ljudskim pravima, o slobodi političkog djelovanja i izražavanja svog političkog stava.

Prema njegovim riječima, zabranom SDS da učestvuje na izborima biće uskraćeno biračko pravo za više od stotinu hiljada ljudi koji glasaju za tu stranku.

Miličević je istakao da "treba da bude sramota svakog člana CIK-a, koji je digao ruku za ovu odluku, posebno za one koji dolaze iz Rs".

"Mi smatramo, a uvjeravaju nas u to advokatski timovi i pravnici, da se to kosi sa tumačenjem osnovne situacije u vezi sa transakcijskim računom. Aktuelna vlast u Rs stoji iza svega ovoga", kazao je on.

CIK je donio odluku da onemogući učešće SDS-u na izborima, jer su im ugašeni bankovni računi pošto se nalaze na "crnoj listi" SAD još od 2004. godine.

Predsjednik SDS-a je dalje rekao da će ta stranka u svakom slučaju izaći na ovogodišnje lokalne izbore.

"Postoji način da SDS pod svojim grbom i sa svojim članovima izađe na izbore. SDS je potreban narodu u Rs jer smo mi jedina konstanta Rs, od početka preko rata pa do danas", kazao je Miličević.

On je optužio aktuelnu vlast Rs, da je, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu, uništila "sve što je obilježje Rs".

Članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević optužila je predsjednika Rs i lidera SNSD-a Milorada Dodika da, "zajedno sa onima kojima je isporučio mnogo toga", stoji iza odluke CIK-a da zabrani učešće SDS-u na lokalnim izborima.

"U susret našem 34. rođendanu, on je više od pola tog perioda na vlasti. Njegova vlast je počela tako što su ukinuta sva obilježja Rs, zajedno su to uradili on i stranci… Ostala je još jedna stvar koju nisu mogli ukinuti, a to je SDS", rekla je ona.

Pandurevićeva je pozvala sve građane Rs na "mobilizaciju da se spasi Rs od totalitarnog izdajničkog režima".

"SDS će spasiti Rs i od stranaca, ali i od Milorada Dodika", zaključila je ona.

#AleksandraPandurević #ApelacionoOdjeljenje #CIK #Deklaracija #IstočnoSarajevo #MilanMiličević #MiloradDodik #SAD #SDS #TransakcijskiRačun #BiH