Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK FSBiH

Održana komemoracija povodom smrti Elvedina Begića, Emir Spahić sjetio se riječi iz Brazila

(Patria) - Komemoracija povodom smrti Elvedina Begića, bivšeg predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i jednog od direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo, održana je danas od 15 sati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Moderatorica komemoracije pročitala je govor Emira Spahića, bivšeg kapitena, a sada sportskog direktora Zmajeva.

Spahić se u govoru sjetio rečenice koju mu je Dino rekao pred utakmicu sa Argentinom, prvu na Svjetskom prvenstvu: “Evo i nas Spaha…”



Osim Spahića govornici su bili i Bakir Karahsanović (bivši direktor Aerodroma), Amadeo Mandić (pomoćnik ministra za izgradnju, upravljanje i razvoj aerodroma, zrakoplovne infrastrukture i avioprijevoznike), Nikolina Bušić (sektor zračnog saobraćaja), Amel Kosovac (dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije), te Alan Bajić (direktor Aerodroma).

Dženaza i ukop Elvedina Begića bit će obavljeni, također, danas na Mezarju "Suhodol-Butmir" u sarajevskom naselju Butmir u 17.15 sati.

Begić je u dva navrata bio izabran za predsjednika FSBiH. Prvi put na sjednici 13. decembra 2012. godine, a drugi put mu je Skupština FSBiH povjerenje izglasala 22. decembra 2016. Godine.

Za vrijeme njegovog prvog mandata Zmajevi su se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.



Rođen je 24. oktobra 1960. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj u Sarajevu, a od 1983. godine bio je zaposlen aerodromu Sarajevo.

U fudbal je involviran od 1979. godine gdje je prvo bio aktivno uključen u rad FK Butmir u kojem je od 1996. do 2004. obavljao funkciju predsjednika, a nakon toga i uprave kluba. Kao sportski radnik bio je delegat u Skupštini FSKS, član Predsjedništva FSKS, te član Komisije za bezbjednost i stadione FSBiH.


Na funkciju predsjednika FBiH izabran je 2012. godine, a bio je član i Komiteta za normalizaciju FBiH. Obavljao je i funkciju prvog potpredsjednika UEFA komiteta za stadione i bezbjednost.

#AlanBajić #AmadeoMandić #AmelKosovac #BakirKarahsanović #ElvedinBegić #EmirSpahić #FudbalskiSavez #MezarjuSuhodolButmir #MeđunarodniAerodrom #NikolinaBušić #bih