Članak

HAMAS POZDRAVIO SPORAZUM

Demonstranti u Izraelu traže prihvatanje mirovnog sporazuma: 'Biden je naša jedina nada'

(Patria) - Hiljade Izraelaca okupilo se u subotu u Tel Avivu tražeći prihvatanje sporazuma o prekidu vatre
i oslobađanju talaca koji je iznio američki predsjednik Joe Biden, dok mnogi strahuju da će se premijer Netanyahu taj sporazum odbiti, javlja AFP.

Izraelske i američke zastave prošarale su gomilu na centralnom trgu koji su nazvali Trgom talaca, uz transparente koji pozivaju: „Vratite ih kući!“ „Biden je naša jedina nada“, rekla je za AFP demonstrankinja Abigail Zur (34).

Američki predsjednik je u petak rekao da Izrael nudi novu mapu puta u tri faze ka potpunom prekidu vatre, uključujući oslobađanje talaca koje drže palestinski militanti u Pojasu Gaze.

Demonstranti su rekli za AFP da su zabrinuti da će se premijer Benjamin Netanyahu odreći sporazuma. „Biden brine o našim taocima više nego Netanyahu“, rekla je demonstrankinja u ranim pedesetim koja je dala ime samo kao Karen, dok su drugi skandirali: „Sada, sada“.

Demonstranti su nosili veliki transparent na kojem je pisalo: „Bidene, spasi ih od Netanyahua“.

Netanyahu je više zabrinut za svoju političku budućnost, rekla je demonstrankinja Diti Kapuano (46).

„Nadam se da će Biden nekako izvršiti dovoljan pritisak kako bi vlada i Netanyahu prihvatili dogovor“, rekla je.

Netanyahu je u subotu insistirao na tome da plan koji je iznio Biden ne isključuje borbu sve dok Hamasova sposobnost da vlada Gazom i predstavlja prijetnju Izraelu ne bude uništena. Hamas je rekao da na plan gleda „pozitivno“.

#AbigailZur #DitiKapuano #Gaza #Hamas #Izrael #JoeBiden #Karen #Netanyahu #TelAviv #svijet