Članak

BIDENOV PRIJEDLOG

Katarski premijer se nada da će prijedlog o prekidu vatre u Gazi biti prihvaćen

(Patria) - Katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani rekao je u subotu da se posrednici nadaju da će se sve strane pozitivno pozabaviti principima prijedloga o prekidu vatre u Gazi koji je američki predsjednik Joe Biden iznio u petak, javio je Reuters.

Al-Thani je to rekao tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, objavila je katarska državna novinska agencija.

Principi u prijedlogu o prekidu vatre „uključuju povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja u Gazi, oslobađanje zatočenika uključujući žene, starije i ranjene u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zarobljenika i ulazak pomoći u Pojas“, dodao je al-Thani.

Katar, s Egiptom, posreduje u razgovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry također je rekao u telefonskom razgovoru s Blinkenom u subotu da će njegova zemlja podržati sve napore za okončanje rata u Gazi, saopštilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Al-Thani, koji je i ministar vanjskih poslova Katara, rekao je u aprilu da zaljevska država preispituje svoju ulogu posrednika, navodeći zabrinutost da su njene napore potkopavali političari koji žele osvojiti političke bodove.

Katar se suočava sa kritikama iz SAD-a i Izraela zbog svojih veza s Hamasom od 7. oktobra. Oko 1.200 ljudi je ubijeno u napadu Hamasa 7. oktobra, a 252 su uzete za taoce. Više od 36.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskom vojnom napadu na Pojas Gaze.

#Abdulrahman #AlThani #AntonyBlinken #Gazi #Hamas #Izrael #JoeBiden #Katarski #SamehShoukry #SheikhMohammed #svijet