Članak

KRALJEVI POKORILI 'WEMBLEY'

Real Madrid 15. put prvak Evrope! (VIDEO)

Real Madrid osvojio je Ligu evropskih prvaka u fudbalu.

(Patria) - Real Madrid osvojio je večeras Ligu evropskih prvaka u fudbalu.

Kraljevi su u finalu, igranom pred 86.212 gledalaca na stadionu "Wembley" u Londonu, sa 2:0 bili bolji od Borussije Dortmund i tako se dokopali 15. naslova prvaka Starog kontinenta.

Golove za španski tim postigli su Dani Carvajal u 74. minuti, nakon ubačaja Tonija Kroosa iz kornera, te Vinicius Junior u 83. minuti.

Kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić za Kraljeve je igrao od 85. minute, osvojivši šestu Ligu prvaka.

Šest trofeja pobjednika Kupa/Lige prvaka imaju i Lukini saigrači Dani Carvajal, Nacho i Toni Kroos, te Realova legenda Francisco Gento.

Dodajmo još i to da su Modrić i Nacho Fernandez stigli i do 26. trofeja u Realovom dresu, postavši najtrofejniji igrači u 122 godine dugoj historiji Real Madrida.

Za kraljevski klub je to bilo čak 18. finale u najprestižnijem takmičenju Starog kontinenta, i 15. put da podižu pehar namijenjen najboljem.

Na drugom mjestu na tabeli osvajača je italijanski Milan sa sedam evropskih titula, dok su Bayern i Liverpool po šest puta dizali trofej.

S druge strane, Borussia Dortmund igrala je svoje treće finale, upisavši drugi poraz, i to ponovo na Wembleyju, nakon što je u engleskom "hramu fudbala" izgubila i 2013. od Bayerna.

Jedinu titulu ekipa s Westfalenstadiona osvojila je 1997. godine.

#BorussiaDortmund #Engleska #fudbal #LigaPrvaka #London #RealMadrid #Sport