Članak

ŠTA JOŠ PLANIRAJU ISPORUČITI

Klub SDA: Trojka tvrdnjama da Vukoja nema veze s HDZ-om vrijeđa inteligenciju građana

Umjesto laži i jeftinih spinova, Trojka bi trebala javnosti objasniti zašto su na insistiranje HDZ-a pristali na nezakonit izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, što je javno priznao zastupnik Naše stranke Damir Nikšić.

(Patria) - Nakon što su svjesno pogazili Ustav i sve relevantne propise kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda BiH, stranke Trojke pokušavaju lako provjerljivim neistinama skrenuti pažnju sa te činjenice i sakriti se od opravdanih kritika ogorčene javnosti, saopštio je danas Klub zastupnika SDA u Parlamentu FBiH.

"Povezivanje izbora sudije Ustavnog suda BiH sa potpuno drugačijim procesom izbora sudija u Ustavni sud FBiH, i pri tome iznošenje niza neistina, samo potvrđuje da Trojka nema nijedan valjan argument kojim bi opravdala brutalno pravno-političko nasilje koje su proveli za potrebe imenovanja HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Pored ignorisanja činjenice da su različite ovlasti i nadležnosti državnog i entitetskih ustavnih sudova, te da je potpuno različit proces izbora sudija, Trojka je, nabrajajući izabrane kandidate, svjesno propustila spomenuti i bivšeg SDP-ovog ministra koji je u prošlom mandatu izabran za sudiju Ustavnog suda FBiH.

Tvrdnjama da je prvorangirani kandidat i da nije blizak HDZ-u BiH, Trojka ne samo da ne može sakriti činjenicu da je Vukoja 'prvorangiran' zahvaljujući glasovima zastupnika HDZ-a i Naroda i pravde te da je bio kandidat HDZ-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, već time vrijeđaju inteligenciju građana pred kojima pokušavaju opravdati svoj postupak.

Umjesto laži i jeftinih spinova, Trojka bi trebala javnosti objasniti zašto su na insistiranje HDZ-a pristali na nezakonit izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, što je javno priznao zastupnik Naše stranke Damir Nikšić.

Također bi konačno trebali objasniti zašto su HDZ-u isporučili JP Autoceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša, upravu Razvojne banke FBiH i FERK te šta još planiraju isporučiti toj stranci u zamjenu za pozicije u vlasti na državnom i entitetskom nivou", naveli su iz Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH.

#KlubSDA #MarinVukoja #ParlamentFederacije #trojka #BiH