Članak

ZBOG PODRŠKE RUSIJI

SAD najavile moguće djelovanje protiv kineskih firmi i banaka

Sjedinjene Američke Države i druge nacije mogle bi poduzeti korake protiv kineskih firmi i finansijskih institucija zbog podrške Pekinga za ruski rat protiv Ukrajine, rekao je u petak visoki američki dužnosnik.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države i druge nacije mogle bi poduzeti korake protiv kineskih firmi i finansijskih institucija zbog podrške Pekinga ruskom ratu protiv Ukrajine, rekao je u petak visoki američki dužnosnik, javio je Reuters.

Bidenova administracija pojačala je upozorenja o kineskoj podršci Moskvi i u decembru je izdala izvršnu naredbu kojom se prijeti kaznenim mjerama protiv finansijskih institucija koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada.

„Mislim da smo prvenstveno fokusirani na kineske kompanije koje su na sistematski način bile uključene u podršku Rusiji“, rekao je zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Campbell novinarima u blizini grada Washingtona u Virginiji na pitanje da li bi kinesko rukovodstvo i banke mogle biti ciljane. „Također smo pažljivo pogledali finansijske institucije.“

Drugorangirani zvaničnik State Departmenta govorio je na početku sastanka sa potpredsjednicima ministara vanjskih poslova Japana i Južne Koreje, Masatakom Okanom i Kim Hyong Kyunom. Tri saveznika su pojačala saradnju suočeni sa zajedničkom zabrinutošću oko Kine, Sjeverne Koreje i ruskog rata u Ukrajini.

Ranije ove sedmice Campbell je rekao da postoji hitna potreba da evropske i zemlje NATO-a pošalju kolektivnu poruku zabrinutosti Kini. „Biće poduzeti koraci, ne samo od strane Sjedinjenih Država, već i drugih zemalja, signalizirajući naše duboko nezadovoljstvo onim što Kina želi učiniti u svom odnosu s Rusijom na bojnom polju u Ukrajini“, rekao je u petak.

Campbell se u četvrtak sastao sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxuom i izrazio zabrinutost SAD zbog podrške Pekinga ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi koja podriva evropsku sigurnost, saopštio je State Department.

Campbell je rekao da će razgovori sa južnokorejskim i japanskim kolegama pripremiti put za samit lidera kasnije ove godine. On je rekao da datum još nije određen, ali da je sastanak od „najvišeg prioriteta“.

U zajedničkoj izjavi sa sastanka u petak, saveznici su potvrdili svoju opredijeljenost da iskoriste svoje „kolektivne kapacitete za jačanje sigurnosti i održavanje mira i stabilnosti širom Indo-Pacifika“.

Obećali su da će nastaviti blisku saradnju na jačanju ekonomske sigurnosti, uključujući projekte Partnerstva za sigurnost minerala, koji imaju za cilj smanjenje oslanjanja na Kinu i Rusiju u pogledu kritičnih resursa potrebnih za visoke tehnologije.

Saveznici su se obavezali da će „još bliže sarađivati ​​na podršci ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi, oporavku i naporima da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke“, navodi se u saopštenju.

Campbell je pozdravio „obnovljenu diplomatiju“ između Kine, Japana i Južne Koreje, nakon što su se lideri triju zemalja sastali u ponedjeljak prvi put u četiri godine. Dva američka saveznika ponudila su „veoma dubok i iskren izvještaj“ o svom trosmjernom sastanku s Kinom, rekao je.

On je također pohvalio filipinskog predsjednika Ferdinanda Markosa mlađeg za govor koji je održao na samitu odbrane Shangri-La dijaloga u Singapuru, gdje je azijski lider aludirao na „ilegalne, prisilne i agresivne“ akcije Kine u spornom Južnom kineskom moru.

Campbell je pohvalio govor kao snažan i svrsishodan, ali nije želio direktno odgovoriti na novinarsko pitanje da li bi bilo koji incident koji uključuje kinesku obalsku stražu i koji bi rezultovao stradanjem pripadnika filipinske službe pokrenuo sporazum Washingtona o međusobnoj odbrani s Manilom, nazvavši ga „hipotetičkim“.

Susreti između Filipina i Kine u najspornijim vodama Azije postali su sve napetiji i češći u protekloj godini, jer Peking polaže svoja potraživanja na atole u vodama za koje Manila kaže da su unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone.

„U osnovi vjerujemo da se Sjedinjene Države i Filipini kreću ka bližem nizu odnosa u kojima ćemo moći produbiti naše sigurnosno partnerstvo“, rekao je Campbell.

#SAD #kina #rusija #Sankcije #Filipini #Japan #JužnaKoreja #KurtCampbell #Svijet