Članak

UHAPŠEN ČEČEN

Osujećen plan napada tokom Olimpijskih igara u Parizu

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin jučer je obznanio da je osujećen plan napada na fudbalske utakmice tokom ljetnjih Olimpijskih igara u Parizu.

(Patria) - Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin jučer je obznanio da je osujećen plan napada na fudbalske utakmice tokom ljetnjih Olimpijskih igara u Parizu.

Darmanin je u saopštenju naveo da su pripadnici Generalnog direktorata za unutašnju sigurnost 22. maja uhapsili 18-godišnjaka iz Čečenije, osumnjičenog za planiranje napada na utakmice u Saint-Étienneu.

Prema informacijama iz istrage, on je pripremao napad na stadion "Geoffroy-Guichard" u Saint-Étienneu, gdje će biti odigrano nekoliko fudbalskih utakmica tokom Olimpijskih igara.

Plan je bio napad na gledaoce i policijske snage, navodi se u saopštenju te dodaje da je osumnjičeni htio da u napadima "pogine i postane mučenik".

Olimpijske igre u Parizu bit će održane od 26. jula do 11. avgusta. Prije finala u Parizu, fudbalske utakmice bit će igrane na stadionima širom Francuske.

#Francuska #napad #OlimpijskeIgre #Pariz #Svijet