Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a

Trump nakon presude oštro kritikovao suđenje i najavio žalbu

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, kojeg je 30. maja porota njujorškog suda proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata, oštro je kritikovao sudski proces i najavio žalbu na osuđujuću presudu.

(Patria) - Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, kojeg je 30. maja porota njujorškog suda proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata, oštro je kritikovao sudski proces i najavio žalbu na osuđujuću presudu.

Kako piše AP, Trump je na prvoj konferenciji za novinare nakon izricanja osuđujuće presude, održanoj u kuli na Manhattanu, koja nosi njegovo ime, ponovio tvrdnje da je proces bio politički motivisan, suđenje sramno, a sudija u sukobu interesa, prenosi RSE.

- Ako mogu ovo meni da urade, mogu svakome. Suđenje nije bilo fer, naši svjedoci su razapinjani. Mi nismo mogli ništa, a vlada je mogla sve. Tražili smo da se suđenje izmjesti iz New Yorka, tražili smo da se promijeni sudija, nisu nam dali - naveo je Trump.

Naglasio je i kako ne može detaljnije da govori o "sukobu interesa" u kojem je sudija Juan Merchan, jer je i dalje pod zabranom da javno komentariše učesnike postupka.

Podsjetimo, 12 porotnika donijelo je presudu 30. maja, pet mjeseci uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, na kojima se očekuje da će se Trump suprotstaviti aktuelnom predsjedniku iz redova Demokratske stranke Josephu Bidenu.

Okružno tužilaštvo Manhattana optužilo je Trumpa za 34 krivične prijave, uključujući falsifikovanje 11 faktura, 12 vaučera i 11 čekova da bi prikrio isplatu 130.000 dolara Stormy Daniels, kako bi na taj način kupio njenu šutnju o njihovom navodnom seksualnom susretu 2006.

Trump je u to vrijeme bio oženjen Melanijom Trump. Bivši američki predsjednik to negira.

Sudija je, inače, u više navrata opominjao Trumpa zbog davanja izjava o suđenju i otprilike na pola postupka ga kaznio s ukupno 9.000 dolara, jer je prekršio naredbu o zabrani da o suđenju govori u javnosti.

Trump je tvrdio da su ranije nadležne institucije odbacivale slučaj isplate novca Daniels, jer nisu smatrale da tu ima krivičnog djela, a da je tužilac na Manhattanu Alvin Bragg odlučio da ga krivično goni "zbog tajminga, kada je vidio da mu skače rejting".

Bivši predsjednik se na jučerašnjoj konferenciji za novinare pohvalio i podatkom da mu je od izricanja presude uplaćeno rekordnih 39 miliona dolara donacija, i citirao podatke Daily Maila, prema kojima je u prednosti od šest posto u odnosu na Bidena.

- Zapamtite, 5. novembar je najvažniji dan u historiji naše zemlje - poručio je Trump u 30-minutnom obraćanju javnosti, tokom kojeg nije odgovarao na novinarska pitanja.

Nijedan bivši predsjednik SAD-a ili potencijalni partijski kandidat do sada se nije suočio s osudom za krivično djelo ili zatvorskom kaznom, piše AP.

Trump je dugo bez dokaza tvrdio da je četiri optužnice protiv njega orkestrirao predsjednik iz redova demokrata Joe Biden, kako bi pokušao da ga zadrži podalje od Bijele kuće.

Trump će u naredna dva mjeseca imati svoju prvu debatu sa Bidenom, biti proglašen za kandidata i zvanično prihvatiti nominaciju svoje stranke na Republičkoj nacionalnoj konvenciji.

Ipak, prije nego što ode u Milwaukee na konvenciju, morat će da se vrati na sud 11. jula na izricanje presude. Mogao bi da se suoči s novčanom kaznom ili uslovnom do četiri godine zatvora.

#DonaldTrump #SAD #Suđenje #Svijet