Članak

IZVJEŠTAJ POVUČEN

Poljska istražuje mogući ruski hakerski napad zbog lažne vijesti o mobilizaciji

Poljska obavještajna služba istražuje je li državna novinska agencija PAP bila meta ruskog kibernetičkog napada, nakon što je objavila lažnu vijest da će zemlja djelomično mobilizovati svoju vojsku.

(Patria) - Poljska obavještajna služba istražuje je li državna novinska agencija PAP bila meta ruskog kibernetičkog napada, nakon što je objavila lažnu vijest da će zemlja djelomično mobilizovati svoju vojsku.

Ministar za digitalizaciju Krzysztof Gawkowski jučer je u Varšavi rekao da sve upućuje na činjenicu da se Poljska suočava s kibernetičkim napadom kojim je rukovodila ruska strana.

"Još jedan veoma opasan hakerski napad je dobra ilustracija ruske strategije destabilizacije uoči evropskih izbora", napisao je na platformi X premijer Poljske Donald Tusk.

Lažni izvještaj, koji je podijeljen pa kasnije povučen, je tvrdio da je Tusk naredio djelomičnu mobilizaciju od 1. jula. Prema tom izvještaju, 200.000 bivših vojnika i civila trebalo je biti raspoređeno u Ukrajini.

Poljska je jedan od najvažnijih vojnih dobavljača za Ukrajinu, koju je napala Rusija. Kao članica EU i NATO saveza, igra važnu ulogu kao logistički centar zapadne pomoći za Kijev te je stoga Rusija smatra neprijateljskom zemljom.

Glasnogovornik poljske vlade Jan Grabiec odmah je demantovao vijest. PAP je saopštio da agencija nije bila izvor teksta.

"Izvještaj nije potekao od agencije niti su ga napisali ili poslali PAP-ovi novinari. Izvještaj je obrisan", dodala je agencija.

#hakerskinapad #Poljska #rusija #Svijet