Članak

DOBROVOLJAČKA

Kajganić i Vukojičić počeli, Stupar heroje doveo na optuženičku klupu: Patriote šutnjom postale oruđe velikosrpske propagande

Uz Kajganića i Vukojičića, najzaslužiniji za sramni proces koji se vodi pred Sudom BiH je sudija Braco Stupar.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Na današnji dan prije 32. godine u Sarajevu, prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici (danas Hamdije Kreševljakovića).

Na ovaj dan od kojeg Srbija pravi haotične priče, u čemu ih podržava entitet Rs, ali nažalost i tužioci Milanko Kajganić i Mladen Vukojičić koji su i podigli optužnicu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiške, valja istaći i predočiti činjenice od kojih zdrav razum zastaje.

Uz Kajganića i Vukojičića, najzaslužiniji za sramni proces koji se vodi pred Sudom BiH je sudija Braco Stupar.

On je potvrdio optužnicu protiv nabrojanih iako su postojale tri odluke međunarodnih sudova, jer su nakon Suda u Hagu (legitimna vojna meta kolona u Dobrovoljačkoj), svoju riječ kazali i sudovi u Londonu i Beču.

Braco Stupar je kao sudija koji je odlučivao o tome da li će do suđenja doći odbacio sve prigovore 10 optuženih u slučaju Dobrovoljačka! Iako je javna tajna da Stupar nije ni bio sedam dana prije potvrđivanja u zgradi Suda, a da materijale nije ni iznosio vani, on je prvi dan nakon povratka na posao potvrdio sumanutu optužnicu Tužilaštva. Ne zna se je li i pročitao optužnicu koja je uznemirila javnost BiH, a poslao je heroje odbrane na dugogodišnje mrcvarenje po sudskim klupama.

Optužnica je pisana ekavicom, prethodni prigovori odbijeni iako je jasno Hag utvrdio da je kolona bivše JNA koja se kretala Dobrovoljačkom bila legitiman vojni cilj.

Niti su predočeni, od javnosti traženi, novi dokazi, niti je bilo ko razmišljao o podnošenju ostavke, VSTV se nikada nije odlučnije bavio ovim slučajem iako je niz prijava u Uredu disciplinskog tužioca baš u vezi ovog predmeta.

Svi nabrojani iz ove optužnice nisu bili ni na C listi Haškog suda, većina optuženih nisu ranijih godina bili ni sumnjičeni za ratni zločin, a da su zlonamjerni u tužilaštvima govori i podatak da je donesena odluka o obustavljanju istraga za više od 250 predmeta oznake “A”, kako je MKSJ označavao predmete za koje su smatrali da postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je osoba počinila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava!

Ali od osnovane sumnje do potpune slobode dovoljno je malo, jednako malo koliko treba da se navodno nađu novi dokazi za slučaj koji je okončan u Hagu!?

Novi dokazi Tužilaštva BiH su dokaz lakrdije. Oni tvrde da je Alija Izetbegović bio slobodan čovjek, a da kolona nije bila legitimna vojna meta!?

Niko, od Suda BiH i VSTV-a nije do sada analizirao sve dosadašnje pokušaje Tužilaštva BiH da optuže osobe navedene u optužnici, a posebno da istraže mišljenja i stavove haških tužilaca koji su odbili "fingirane" dokaze koji su iz Beograda preko Banje Luke proslijeđeni u Haag 2003. godine.

Nesumnjivo je da su uz Kajganića i Vukojičića mora ispitati i odgovornost Stupara. Javnost indolentna! Pred Sudom BiH tek jedan protest zbog ovog slučaja...

Zato ja danas na 3. maj osjećam sram, jer smo doživjeli dno-dna, jer smo heroje pustili da ih šibaju vjetrovi 'montiranih optuženja'.

Rijetko ko se istinski bavi ovim slučajem, koji se tiče svih nas u BiH. Jer bojim se da ćemo uskoro morati šutjeti o četničko-ustaškim zločinima, jer godinama su odvodili heroje odbrane, a nas se nije ticalo, sada kada dođu po sve nas i istinu, a sve su bliže, više neće biti bilo koga da se pobuni.

Kako smo dopustili da budemo dio političkog oruđe za ostvarivanje ciljeva Republike Srbije i Republike srpske. A, oruđe smo sve dok šutimo!


#AminaČorboZećo #Bistrik #DobrovoljačkaUlica #HamdijaKreševljakovića #MilankoKajganić #MladenVukojičić #Rs #Sarajevo #Srbija #bih #izdvojeno