Članak

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron ponovio da ne isključuje slanje zapadnih trupa u Ukrajinu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će se "legitimno" postaviti pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu ako Rusija probije ukrajinske linije fronta, a Kijev uputi takav zahtjev.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će se "legitimno" postaviti pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu ako Rusija probije ukrajinske linije fronta, a Kijev uputi takav zahtjev, prenosi RSE.

Macron je u intervjuu objavljenom jučer u časopisu "The Economist" pojačao svoje nedavne izjave da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, što je izazvalo šok u Evropi i uznemirilo saveznike, uključujući i Njemačku. Većina francuskih saveznika rekla je da neće slati nikakve snage.

"The Economist" je naveo da je Macron dao intervju poslije svog govora prošle sedmice, u kojem je izjavio da bi Evropa mogla da "umre" djelimično zbog prijetnje koju predstavlja ruska agresija poslije invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

- Apsolutno. Ništa ne isključujem, jer se suočavamo s nekim ko ništa ne isključuje - odgovorio je Macron na pitanje da li ostaje pri svojim ranijim izjavama.

Istakao je da, ako Rusija odluči da ide dalje, "mi ćemo u svakom slučaju svi morati sebi da postavimo pitanje o slanju trupa", a svoje odbijanje da isključi takav potez Macron je opisao kao "strateški poziv za buđenje" njegovih kolega.

Macronovo ponavljanje stava o slanju trupa uslijedilo je dok neki analitičari vjeruju da bi Rusija mogla biti na ivici pokretanja nove velike ofanzive u Ukrajini.

Rusija je jučer saopštila da je zauzela još jedno selo na istoku Ukrajine, gdje ruske snage već danima napreduju.

Macron je opisao Rusiju pod predsjednikom Vladimirom Putinom kao "silu regionalne destabilizacije" i "prijetnju sigurnosti Evropljana".

- Imam jasan strateški cilj: Rusija ne može da pobijedi u Ukrajini. Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, neće biti sigurnosti u Evropi.

Ko može da se pretvara da će Rusija tu stati? Kakva će sigurnost biti za ostale susjedne zemlje - Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i ostale - upitao je Macron.

Ipak je sugerisao da ruska ratna mašina nije dugoročno održiva.

- Posvetiti trećinu svog budžeta za odbranu nije održivo za zemlju čiji je bruto domaći proizvod niži od onog u Francuskoj, Njemačkoj ili Velikoj Britaniji - tvrdi Macron.

Potvrđujući svoju raniju mantru da Evropa mora smanjiti svoju odbrambenu zavisnost od SAD-a, Macron je poručio kako je Evropi potreban "kredibilan strateški koncept zajedničke odbrane", te dodao da "nuklearno oružje mora biti uključeno u debatu".

#EmmanuelMacron #VolodimirZelenski #Ukrajina #Francuska #svijet