Članak

MINISTAR I KOMESAR

Katica i Hajdarević tvrde da je Sarajevo siguran grad: Mi nemamo organizovane grupe koje ubijaju i melju ljude

(Patria) - Hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji nastavljena je danas odgovorima ministra unutrašnjih poslova Admira Katice na brojna zastupnička pitanja koja su postavila 29. marta.

Katica je kazao da čine sve da materijalno-tehnički i kadrovski ojačaju Upravu policije MUP KS, te da se radi na masovnom zapošljavanju novih policajaca.

Ministar se nije složio da je narušena sigurnosna situacija jer pokazatelji su da je došlo do smanjenja ukupnog kriminaliteta. Iskoristio je priliku i kazao da mediji doprinose širenju informacija o pojedinim događajima čime se stvara percepcija da je narušena sigurnosna situacija.

"Razumijemo zabrinutost građana jer su se u relativno kratkom periodu desili događaji koji izazivaju nesigurnost. Mi to moramo uvažiti. Statistika nam nije važnija od mišljenja građana, ali je ona naš instrument pomoću koje prilogađavamo naš rad problematici koju imamo na terenu", kazao je Katica.

Na pitanje kada će biti pojačana regulacija saobraćaja, ministar je kazao da je ona već počela.

"Naši policijski službenici su na glavnim saobraćajnicama naročito ujutro i popodne u špicama", kazao je.

Na pitanje da li ima potrebu dati ostavku prema stranci, Katica je kazao da nema tu potrebu niti je to stranka (NiP) od njega zahtijevala.

Katica je govorio i o slučaju pronađeng beživotnog tijela u rijeci Miljacki krajem januara, te je kazao kako tu nema indicija za počinjeno krivičmno djelo, ali da upravo zbog nedovoljno informacija se stvara drugačija slika i da je nešto tajnovito.

Kazao je kako će insistirati na uvođenje probacijske službe koja bi trebala pratiti počinioce krivičnih djela kada su na uslovnoj kazni, a kako bi se izbjeglo ponavljanje krivičnog djela.

Fatmir Hajdarević, policijski komesar kazao je da 350 pancirnih prsluka nije u upotrebi, a koji su nabavljeni na tenderu 2019. godine.

"Taj slučaj vodi Tužilaštvo KS, ali mogu reći da nisu u upotrebi", kazao je Hajdarević.

Komesar je kazao da se može opravdano tvrditi da je Sarajevo siguran grad.

"Jesu bili događaji koji su uznemirili građane. Imali smo brutalno ubistvo Farisa Pendeka, jesu pucnjave, jesu bombe. KS je najbezbjedniji grad u okolini što znači Srbija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija. Mi nemamo organizovane grupe koje ubijaju, melju ljude, organizaovano kao što imaju države u okolini", kazao je komesar.

Hajdarević je kazao da saobraćajnoj policiji nedostaje materijalno-tehničkih kapaciteta kao što su radari, kompjuterska oprema, označeni presretači...

#AdmirKatica #BiH #FatmirHajdarević #komesar #MUPKS #Upravapolicije