Članak

DER SPIEGEL

Otkriveno skladište oružja Hamasa u Evropi

Prema istim navodima, pronađeno oružje je u međuvremenu postalo djelomično neupotrebljivo zbog hrđe.

(Patria) - Tokom istrage povezane s članovima Hamasa uhapšenim u decembru u Njemačkoj i Nizozemskoj, istražitelji su otkrili skladište oružja koje je trebalo biti upotrijebljeno za napade na židovske objekte u Njemačkoj.

Na jugu Bugarske je u jednom podzemnom skladištu pronađeno oružje i municija koja je trebala poslužiti za napade Hamasa na židovske ciljeve u Njemačkoj, naročito u Berlinu, piše Der Spiegel, pozivajući se na izvore u Njemačkoj službi za borbu protiv kriminala (BKA).

Prema istim navodima, pronađeno oružje je u međuvremenu postalo djelomično neupotrebljivo zbog hrđe, prenosi Hina.

Članak Der Spiegela

Do saznanja o skladištu oružja došlo se analizom mobitela jednog od četvorice Palestinaca uhapšenih u decembru u Berlinu i Nizozemskoj, pod sumnjom da su po nalogu Hamasa u Evropi pripremali skladišta oružja koje bi trebalo poslužiti za terorističke napade.

Kako nadalje sumnja Glavno državno tužilaštvo, uhapšeni su vjerovatno i u Poljskoj pripremili slična podzemna skladišta. Kod trojice od njih su prilikom jedne kontrole na njemačko-poljskoj granici u automobilu pronađene lopate.

Njemački i evropski organi gonjenja su informacije o članovima militantnog krila Hamasa dobili od izraelskih tajnih službi.

Njemačke vlasti su u janauru objavile da je nalog za pripremu skladišta oružja po Evropi dao sam Kalil al Karaz, zamjenik komandanta militantnog krila Hamasa koji je u međuvremenu ubijen u jednom izraelskom napadu.

#Evropa #Hamas #Nizozemska #Njemačka #Oružje #Svijet