Članak

BIVŠI UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Petro Porošenko nada se povratku na vlast po okončanju rata protiv Rusije

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nada se povratku na vlast u zemlji nakon rata.

(Patria) - Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nada se povratku na vlast u zemlji nakon okončanja rata protiv Rusije.

Premda izbori ne mogu biti održani u ratno doba, Porošenko je jasno dao do znanja da se planira kandidovati onda kada to bude moguće, prenosi Hina.

- Ali prije toga, Ukrajina mora pobijediti Rusiju. Ovaj rat je veći od Ukrajine. Riječ je o svjetskom poretku, slobodi, demokratiji. Mi se ovdje borimo i spašavamo svijet - rekao je Porošenko u razgovoru za Al Jazeeru.

Porošenko, koji vodi najveću opozicionu stranku koja nije zabranjena, kaže da bi alternativni plan bio da se kandiduje za mjesto zastupnika u Evropskom parlamentu kada Ukrajina uđe u EU.

Porošenko je na dužnosti bio pet godina, a pobijedio ga je Volodimir Zelenski 2019. godine.

Prema Ustavu, predsjednički izbori trebali bi biti održani u nedjelju, ali su odgođeni. Po anketama, ukrajinska javnost protivi se održavanju izbora u vrijeme rata.

Zelenskom mandat ističe 20. maja, no po Ustavu može ostati na dužnosti dok ga ne zamijeni nasljednik. Rusija to planira iskoristiti.

- Nakon 20. maja Zelenski će biti diktator - rekao je jučer Sergej Mironov, predsjednik stranke Pravedna Rusija - za istinu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Moskva nakon tog datuma neće razgovarati sa Zelenskim.

#izbori #petroporošenko #Rusija #Svijet #Ukrajina #VolodimirZelenski