Članak

TROJKA I PARTNERI

Ko žurio vrat slomio: Od 'najbrže formiranog Vijeća ministara' do 'nikakve koalicije na nivou BiH'

Piše: Amina Čorbo-Zećo @aminacorbozeco

Od imenovanja Vijeća ministara BiH 25. januara 2023. godine vlast je u ovih godinu i tri mjeseca doživjela sve faze odnosa. Stranke 'trojke' NiP, SDP i Naša stranka te HDZ i SNSD na početku su najprije slavili 'najbrže formirano Vijeće ministara ikada', danas ovo 'značajno' vremensko određenje u brzini formiranja Vijeća ministara skoro da se i ne spominje. Tačnije, jedna strana govori - nema nikakve državne koalcije. Što bi rekao naš narod što šejtan donese, šejtan i odnese. Odnosno, ko žurio vrat slomio!

„Govorili smo o stvarnim problemima o BiH, o šansama i o kompromisima koje smo napravili u samom startu najbržeg ikad formiranja Vijeća ministara”, reći će u februaru 2023. godine Elmedin Konaković.

Inače lider NIP-a sklon je preuveličavanju svega, pa svojim prenaglašavanjem situacija, posebno kada govori o onim 'bivšim', kako nisu znali, a kako sada nova vlast sve zna, napravi greške u koracima (ostalo mu iz sportskih dana) te danas teško može pojasniti šta se dešava u situaciji kada Milorad Dodik tvrdi da koalicija na državnom nivou i ne postoji.

Moglo bi se zaključiti da su 'trojkaši' sami sebe pobijedili, i toliko taj odnos s Dodikom idealizirali da danas teško mogu reći ijednu riječ koja bi ih oslobodila odgovornosti za razmahana krila Dodika. Sve iluzije o 'nekom evropskom Dodiku' o kojem je govorio Edin Forto, koji danas neće ni da komentariše navode Dodika o tome gdje treba da žive Bošnjaci, ugašene su. Dodiku ni zeleno svjetlo za pregovore sa EU ne znači mnogo, a što ne iznenađuje veliki dio javnosti, ali 'trojka' vjerujući u vlastite laži da je kompromis jedini način djelovanja, nije čula ono što je Dodik vrlo otvoreno zagovarao.

„Republika srpska odlično zna šta treba da se uradi za napredak BiH ka EU, a to je ispunjavanje svih prioriteta, bez izuzetka. To znači da nema stranih sudija, nema lažnog Schmidta, dogovor predstavnika tri naroda je ključ svakog napretka. Sve ostalo je zavaravanje i priča za malu djecu“, govorio je Dodik.

Ovdje nije spomenuo državnu imovinu, ali to svakako smatra gotovom pričom, posebno ako 'ispare' stranci iz BiH, koji također nisu bili dosljedni prema BiH.

Ali ‘trojka’, Nermin Nikšić, Konaković, Forto, Amerikanci, Evropljani svi redom su nas tako vješto uvjeravali da je Milorad Dodik neki novi evropski čovjek, i danas ne znaju reći šta dalje.

Prisjetit ćemo se da je pred kamerama Nikšić u januaru 2023. kazao ‘kako je moguće i da nisu u pravu te ukoliko se pokaže da ćemo ponovo biti suočeni s blokadama, niko od nas nije rođen ni da bude ministar ni da bude premijer – možemo se povući iz vlasti’.

Obećao je tada Nikšić i izvinjenje građanima, koje još nije ponudio, a nije baš da nisu pogriješili. Zapravo su najveći krivci trenutnoj situaciji, jer nisu shvatali Dodika ozbiljno iako je svaka njegova riječ od januara prošle godine do danas vrlo slična.

Dodik je bio i ostao onaj isti stari koji ide do kraja, to kaže sam za sebe, ali lideri trojke ne žele ni čuti šta znači 'idem do kraja'. To će najbolje objasniti Mirko Šarović kazavši da Dodik sigurno ne misli na tehničke izmjene Izbornog zakona.

Lideri trojke, ali i njihov partner iz Federacije Dragan Čović ne mare mnogo, što je za Čovića i očekivano, ali za one koji sebe predstavljaju probosanskim strankama ignorisanje onih koji ruše BiH je nedopušteno. Posebno jer su u dosadašanjem djelovanju žestoko kritikovali bivšu vlast, tačnije samo SDA/DF, govoreći da oni nisu bili spremni na razgovor i kompromise, sada se očekuje da oni pokažu kako se to radi!

To što smo dobili zeleno svjetlo za pregovore nije pravi parametar stvari, jer unutrašnji odnosi nikada nisu bili gori, a sigurnosna situacija teža. Mala napomena, BiH ni budžeta nema, a u aprilu smo.

Zato je uređenje BiH i njena ustavnost mnogo značajnija od samog puta u EU, jer najvažnije je kakvi ćemo tamo stići. Nadam se ne onako kako je Kipar stigao u Brisel.

#Amerikanci #AminaČorboZećo #DržavnaImovina #EdinForto #ElmedinKonaković #Evropljani #MiloradDodik #NerminNikšić #RepublikaSrpska #VijeceMinistara #BiH #izdvojeno