Članak

AŽURIRANI PODACI

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane: Rusi dosad izgubili 442.000 ljudi, 7.000 tenkova i 15.000 vozila i cisterni za gorivo

Prema jučer ažuriranim podacima, od početka rata Rusi su izgubili 442.170 ljudi, a samo u posljednja 24 sata ta brojka je 650.

(Patria) - Ruski gubici u Ukrajini ne prestaju se gomilati, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Prema jučer ažuriranim podacima, od početka rata Rusi su izgubili 442.170 ljudi, a samo u posljednja 24 sata ta brojka je 650, prenosi Newsweek.

Snage Moskve izgubile su 15 tenkova u prethodna 24 sata, objavila je Ukrajina također u nedjelju.

Prema kijevskoj vojsci, Rusija je sada izgubila gotovo 7.000 tenkova i blizu 15.000 vozila i cisterni za gorivo, korištenih za održavanje oklopnih vozila.

Newsweek nije mogao nezavisno provjeriti podatke o Ukrajini, a ratne je gubitke teško utvrditi.

Ni Rusija ni Ukrajina obično ne iznose pojedinosti o vlastitim brojevima žrtava, niti koliko su vojne opreme izgubile.

Stručnjaci sugerišu da Moskva i Kijev prenapuhuju gubitke protivnika, a svoje umanjuju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je jučer da je Ukrajina izgubila 15.650 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila od februara 2022., ali nije ponudilo konkretne podatke o ukupnim gubicima Kijeva, niti koliko je cisterni za gorivo izgubila.

Da je Rusija vjerovatno pretrpjela više od 335.000 žrtava od februara 2022., procijenila je britanska vlada početkom marta.

"To gotovo sigurno odražava predanost Rusije masovnom i iscrpljujućem ratovanju", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Približno 31.000 vojnika poginula je boreći se za Ukrajinu protiv Rusije, rekao je krajem februara ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ruski ministar Sergej Šojgu je krajem 2023. rekao da je Kijev pretrpio 383.000 žrtava od februara 2022., prema izvještajima domaćih državnih medija.

Gubici su, uprkos oprezu oko pojedinosti, veliki s obje strane. Kijev je upozorio da će Moskva vjerovatno započeti novu ofanzivu krajem maja ili tokom ljeta te da za taj napor prikuplja nove trupe.

Buduća pomoć od SAD-a - najvećeg izvora vojne pomoći Ukrajini još uvijek visi o koncu. Novi paket vrijedan 60 milijardi dolara već je mjesecima na čekanju u Kongresu.

- Ako nema podrške SAD-a, to znači da nemamo protivzračnu odbranu, nemamo rakete Patriot, nemamo ometače za elektronsko ratovanje, nemamo topničke projektile od 155 milimetara - izjavio je nedavno Zelenski za The Washington Post.

#gubici #Rusija #Ukrajina #svijet