Članak

MINISTAR ODBRANE POTVRDIO

Francuska šalje Ukrajini stotine starih oklopnih vozila i novih projektila

Francuska će Ukrajini isporučiti stotine starih oklopnih vozila i novih projektila zemlja-zrak, potvrdio je jučer francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu.

(Patria) - Francuska će Ukrajini isporučiti stotine starih oklopnih vozila i novih projektila zemlja-zrak, potvrdio je jučer francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu.

U intervjuu za "La Tribune Dimanche", Lecornu je rekao da ga je predsjednik Emmanuel Macron, nakon razgovora s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim, zamolio da pripremi novi paket pomoći koji će uključivati staru, ali još uvijek funkcionalnu francusku opremu.

- Ukrajinska vojska treba braniti vrlo dugu liniju fronte, što zahtijeva oklopna vozila. To je apsolutno ključno za mobilnost trupa i dio je ukrajinskih zahtjeva - rekao je Lecornu.

Francuska, dodao je, planira osigurati stotine oklopnih vozila na ukrajinskoj prvoj liniji 2024. i početkom 2025. godine.

Francuska vojska postupno zamjenjuje svoje hiljade oklopnih vozila, koji su prvi put pušteni u pogon kasnih 1970-ih, novim višenamjenskim vojnim vozilima.

Lecornu kaže da se Francuska također priprema za isporuku nove serije Aster 30 projektila zemlja-zrak za sistem SAMP/T koji je isporučen Kijevu.

Aster 30 može presresti ratne avione, dronove i krstareće rakete u dometu od 120 kilometara.

- Ukrajina ima hitnu potrebu za boljom kopneno-zračnom odbranom. Rusija intenzivira svoje napade, naročito na civile i civilnu infrastrukturu - dodao je francuski ministar.

#Aster30 #EmmanuelMacron #Francuska #OklopnaVozila #Projektili #SAMP/T #SebastienLecornu #Ukrajina #VolodimirZelenski #ZemljaZrak #svijet