Članak

KOŠARAC I TAJANI

U Sarajevu potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji između BiH i Italije

U okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija našoj zemlji, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH održan je "Ekonomski dijalog: Italija - BiH".

(Patria) - U okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija našoj zemlji, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH održan je "Ekonomski dijalog: Italija - BiH".

Događaj je organizovan u saradnji Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i Agencije za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih firmi (ICE).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar Tajani potpisali su "Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji".

Sporazum je zaključen radi uspostavljanja odgovarajućeg pravnog okvira za dalje jačanje ekonomske saradnje u korist obje zemlje, te unapređenja ugovornih odnosa i kreiranja okvira za institucionalnu saradnju dviju država.

Ekonomski dijalog otvorili su svojim obraćanjima Konaković, Tajani i Košarac.

Konaković je pozdravio potpisivanje Sporazuma i istakao važnost dosadašnje saradnje te izrazio uvjerenje da će budući zajednički koraci produbiti veze i otvoriti nove horizonte za ekonomski prosperitet obje zemlje u okviru EU i šire.

Naveo je da se "Ekonomski dijalog Italija - BiH" odvija u kontekstu naših težnji za pristupanje EU i jedinstvenom evropskom tržištu, te da Bosna i Hercegovina aktivno nastavlja raditi na reformama, jačanju svoje povezanosti i evropskim integracijama.

Ministar Tajani govorio je o značaju Balkana za Italiju, naglasivši da zemlje istočnog Balkana jesu zemlje koje pripadaju Evropi i da je neupitna potreba da se podrže na njihovom putu napretka kako u ekonomskom, tako i u administrativnom i svim drugim segmentima u kojima se razvijaju kako bi postale ravnopravne članice evropske zajednice.

Ministar Košarac naglasio je značaj intenziviranja ekonomske saradnje za obje strane, iskazavši zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Sporazuma. Najavio je skoro potpisivanje još nekoliko sporazuma između dvije zemlje za koje se ubrzano provode aktivnosti na usaglašavanju.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković je naglasio da je EU najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, koji učestvuje u ukupnom izvozu sa 72% , a u uvozu sa 67%.

Prema njegovim riječima, Italija je među vodećim vanjskotrgovinskim partnerima unutar EU i jedna od najznačajnijih investitora u BiH.

Naveo je da je jačanje saradnje između dviju zemalja moguće jedino sinergijskim pristupom svih ključnih aktera: privredne zajednice, sistema privrednih komora i nadležnih državnih institucija, te da je to i bio cilj današnjeg skupa.

Prisutnima se obratio i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, predsjednik Udruženja italijanskih preduzeća u BiH Giuseppe Franchi, te predstavnici bh. privrede.

Svi su zajednički konstatovali da je cilj današnjeg skupa "Ekonomski dijalog Italija - BiH" unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje između dvije zemlje.

#AntonioTajani #EkonomskaSaradnja #Italija #saradnj #sporazum #StašaKošarac #Biznis #ekonomija