Članak

NOVI PROBLEMI ZA SEDMICU

SAD u posljednji tren izbjegle blokadu vlasti

Mjeru još treba potvrditi Senat, što se smatra formalnošću jer je problem bio prolaz te mjere kroz Zastupnički dom.

(Patria) - Zastupnički dom Američkog kongresa usvojio je jučer mjeru kojom je u posljednji tren izbjegnuta djelomična blokada federalnih vlasti, no samo za sedmicu dana, što je vrijeme u kojem se mora sklopiti dogovor da bi se izbjegao shutdown.

Donji dom Kongresa usvojio je jučer mjeru kojom se za sedmicu odgađa prijetnja djelomične paralize rada federalnih vlasti u vrijeme kampanja za predsjedničke izbore.

Mjeru još treba potvrditi Senat, što se smatra formalnošću jer je problem bio prolaz te mjere kroz Zastupnički dom, prenosi Hina.

Dogovor osigurava produženje finansiranja do 8. marta, čime se izbjegava blokada rada brojnih državnih agencija i javnih usluga.

Zastupnici bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu uporno sprječavaju usvajanje budžeta za 2024., iako je fiskalna godina počela još 1. oktobra.

Stoga SAD funkcionišu trenutno donošenjem serije mini zakona kojima se budžet svaki put produžuje za nekoliko dana, sedmica ili mjeseci.

U slučaju da rok istekne, što Amerikanci nazivaju "shutdown", popis posljedica paralize rada je dugačak.

Kontrolori leta ostali bi bez plate, nacionalni parkovi bez novca za održavanje, zaustavilo bi se funkcionisanje administracije itd. Ovo je četvrti put od oktobra da se rok pomiče.

Mini budžet, koji najprije usvaja Zastupnički dom a potom Senat, na kraju potpisuje predsjednik Joe Biden.

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson, i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o budžetu za ovu godinu vrijednom 1,59 biliona dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije upozorile su da uvijek isto natezanje oko budžeta negativno utječe na kreditni rejting zemlje, čiji je dug prešao 34 milijarde dolara.

#blokadavlasti #SAD #SenatSAD #Svijet