Članak

BUSAN

Južnokorejski političar izboden u vrat

Vođa južnokorejske opozicije Lee Jae-myung ranjen je danas ubodima u vrat dok je razgovarao s novinarima tokom posjete Busanu, gradu na jugoistoku Južne Koreje.

(Patria) - Vođa južnokorejske opozicije Lee Jae-myung ranjen je danas ubodima u vrat dok je razgovarao s novinarima tokom posjete Busanu, gradu na jugoistoku Južne Koreje, javila je novinska agencija Jonhap.

Pedesetdevetogodišnji Lee, vođa glavne opozicione Demokratske stranke, poslije obilaska gradilišta novog aerodroma kretao se u koloni, okružen grupom novinara kada ga je napao stariji čovjek i ubo ga nožem u vrat, pokazuju snimci lokalne televizije.

Lee je pao na zemlju, a nekoliko ljudi se okupilo oko njega da mu pomognu i zaustave krvarenje.

Agencija je objavila sliku na kojoj se vidi kako političar leži na tlu, a maramica mu pokriva ranu.

Lee je prvo zbrinut u bolnici u Busanu i ubrzo je helikopterom prebačen na operaciju u bolnicu u Seulu.

Policija je ranije navela da je bio svjestan poslije ranjavanja, kao i da nije u kritičnom stanju.

- Političar je išao ka kolima i razgovarao s novinarima kada je napadač od njega zatražio autogram i zatim počeo da ga udara u vrat sa nečim što liči na nož - rekao je za lokalnu televiziju svjedok napada.

Jedan od funkcionera Demokratske stranke rekao je u obraćanju na televiziji da su partijske kolege koje su bile u blizini Leeja brzo savladali napadača prije nego što ga je policija privela.

Naveo je i da je 41 policajac bio raspoređen u toj oblasti, mnogi od njih radi regulisanja saobraćaja.

Dodao je da je osumnjičeni, otprilike 67 godina starosti, izjavio istražiocima da je preko interneta kupio nož dužine 18 centimetara, kao i da policija istražuje motiv napada.

Lee je na izborima izgubio od konzervativca, sadašnjeg južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola 2022. godine.

Yoon je izjavio da je veoma zabrinut za sigurnost Lee Jae-myunga kada je saznao za napad, rekla je portparolka južnokorejskog predsjednika.

- Predsjednik je kazao i da južnokorejsko društvo ne treba nikada da toleriše nasilje, bez obzira na okolnosti - dodala je ona.

Demokratska stranka navela je da se radi o terorističkom činu i ozbiljnoj prijetnji demokratiji i zatražila od policije da sprovede brzu i detaljnu istragu.

#JužnaKoreja #nož #političar #Svijet