Članak

AMANDMAN O 'RAZUMNOSTI'

Izraelski Vrhovni sud poništio ključnu zakonsku reformu Netanyahuove vlade

Najviši izraelski sud presudio je u ponedjeljak protiv ključne komponente kontroverzne zakonske revizije vlade, koja je dovela u pitanje ovlasti pravosuđa i izazvala masovne proteste.

(Patria) - Najviši izraelski sud presudio je u ponedjeljak protiv ključne komponente kontroverzne zakonske revizije vlade, koja je dovela u pitanje ovlasti pravosuđa i izazvala masovne proteste.

U saopštenju Vrhovnog suda se navodi da je osam od petnaest sudija presudilo protiv amandmana koji je parlament usvojio u julu i kojim se ukida klauzula o „razumnosti“, koju je sud koristio da poništi vladine odluke koje se smatraju neustavnim, javio je AFP.

Premijer Benjamin Netanyahu je tvrdio da je sveobuhvatni paket reforme pravosuđa predstavljen prije godinu dana bio neophodan za rebalans ovlasti između sudija i političara.

Njegovi protivnici upozoravaju da je taj paket utro put autoritarnoj vladavini i da bi ga Netanyahu mogao iskoristiti da poništi moguće osude protiv njega, optužbu koju premijer poriče.

Ministar pravosuđa Yariv Levin osudio je sudije zato što su „uzele u svoje ruke sve ovlasti, koje su u demokratskom režimu na uravnotežen način podijeljene između tri grane“ vlasti. Levin, arhitekta reforme, rekao je na Telegramu da ta presuda „milionima građana oduzima glas“.

Desetine hiljada demonstranata su se sedmično okupljale protiv vladinih reformi, a protesti su okončani tek zbog izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Amandman o „razumnosti“, jedini veći dio paketa zakonskih reformi koji je postao zakon, bio je i jedan od njegovih najspornijih koraka jer je nastojao da se obuzda sudski nadzor nad vladom.

#BenjaminNetanyahu #Izrael #Sud #Svijet