Članak

7,6 STEPENI RICHTERA

Najmanje 30 mrtvih u razornom zemljotresu koji je pogodio Japan

Najmanje 30 osoba poginulo je u razornom zemljotresu koji je jučer, prvog dana 2024. godine pogodio japansku prefekturu Ishikawa.

(Patria) - Najmanje 30 osoba poginulo je u razornom zemljotresu koji je jučer, prvog dana 2024. godine pogodio japansku prefekturu Ishikawa.

Snažan zemljotres magnitude 7,6 stepeni Richtera uništio je zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desetinama hiljada domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine.

Također, podrhtavanje tla izazvalo je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.

Japanska meteorološka agencija (JMA) prvobitno je za prefekturu Ishikawa izdala upozorenje za veliki cunami, prvo otkad su potres i cunami u martu 2011. godine pogodili sjeveroistok Japana usmrtivši blizu 20.000 ljudi. Upozorenje je kasnije sniženo na nivo preporuke.

Bio je to najsnažniji potres u regiji u više od četiri decenije, naveo je Američki geološki institut.

- Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama - izjavio je medijima glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je novinarima kasno sinoć da je uputio timove za potragu i spašavanje da učine sve što je u njihovoj moći da spase živote, iako je pristup pogođenom području otežan zbog blokiranih cesta.

Agencija carske porodice saopćila je da će zbog ove katastrofe biti otkazano za danas najavljeno novogodišnje pojavljivanje cara Naruhita i carice Masako.

Do potresa je došlo u osjetljivom trenutku za japansku nuklearnu industriju, koja se suočila sa žestokim protivljenjem dijela lokalnog stanovništava otkad su potres i cunami 2011. uzrokovali katastrofu nuklearne elektrane u Fukushimi.

Japan je prošle sedmice ukinuo operativnu zabranu nametnutu najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu - Kashiwazaki-Kariwa, koja je izvan pogona od cunamija 2011.

Regulatorna nuklearna agencija saopštila je da nisu potvrđene nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

#Japan #Nesreća #zemljotres #Svijet