Članak

DAN NAKON REZOLUCIJE

Bijela kuća: Biden vrši pritisak na Netanyahua da zaštiti civile u Gazi

Predsjednik Joe Biden u subotu je vršio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaštiti živote civila u Gazi, saopštila je Bijela kuća, javio je AFP.

(Patria) - Predsjednik Joe Biden u subotu je vršio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaštiti živote civila u Gazi, saopštila je Bijela kuća, javio je AFP.

Razgovor je uslijedio dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se zahtijeva „sigurna i nesmetana isporuka humanitarne pomoći u velikim razmjerima“, iako je prestala pozivati na prekid vatre između Izraela i Hamasa.

„Predsjednik je naglasio kritičnu potrebu za zaštitom civilnog stanovništva, uključujući i one koji podržavaju operaciju humanitarne pomoći, i važnost omogućavanja civilima da se bezbjedno udalje od područja tekućih borbi“, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Biden je ranije tokom dana rekao novinarima u Bijeloj kući da je imao „dug razgovor“ s Netanyahuom, koji je opisao kao „privatan razgovor“.

Odgovarajući na naknadno pitanje, Biden je rekao: „Nisam tražio prekid vatre“.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da su dvojica lidera razgovarala o „ciljevima i fazama“ izraelske vojne kampanje, kao i o važnosti osiguravanja oslobađanja svih preostalih talaca.

#BenjaminNetanyahu #BijelaKuća #Gaza #izrael #JoeBiden #Palestina #SAD #Svijet